WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Jak si ceníme internetových blogů

Nová média nás nepřestávají překvapovat, mají totiž stále co nabídnout
Radka Mačugová

V roce 2003 se několik amerických hlav rozhodlo pro založení projektu o nejlepší blogy The Weblog Awards. V současnosti je to jediná existující soutěž tohoto rázu. Pořádá se každoročně a více jak 2 miliony hlasů v každém ročníku svědčí o její oblíbenosti.


Za rok 2008 byli v americkém státě Texas vyhlášeni vítězové ve 48 kategoriích, které spadají pod 4 hlavní celky. V kategorii obecné se setkáme např. s cenou za konzervativní či humorný blog. Další je kategorie oborová - zde by bylo jednodušší vyjmenovat odvětví, za která se ceny neudílí, protože je zde skutečně téměř vše od ceny za nejlepší lékařský blog až po cenu za blog technický. V umělecké kategorii se pak hodnotí blogy z hlediska designu, hudby a spadá sem také cena za nejlepší literární blog.

Mezi poslední a speciální skupinu patří kategorie mezinárodní, ve které se vedle ocenění za nejlepší asijský či kanadský blog můžeme dočkat ceny i my. Právě v této kategorii v roce 2008 zvítězil se svým blogem „o všem“ fyzik Luboš Motl z Plzně.

Celou soutěž má pod palcem několikačlenný tým, ten se na internetu prezentuje pouze svými křestními jmény, což je minimálně podivné. Jediný, kdo je zde zmíněn celým jménem, je Kevin Aylward, jenž vystupuje v roli webmastra.

„Cena za nejlepší literární blog“, která by nás mohla zajímat, se předává od roku 2007 a jak v tomto roce, tak i v tom následujícím ji získal blog anglického spisovatele a scénáristy Neila Gaimana. Ten je známý především jako autor sci-fi a fantasy románů, v posledních letech se stal i jedním z nejprodávanějších autorů komiksů.

Šanci zvítězit má téměř kdokoliv. Nominace určují samotní fanoušci, kteří navrhnou adresu svého oblíbeného blogu.

Můžeme si sice myslet, že udílení „The Weblog Awards“ je jen další z bezvýznamných ocenění, ale pokud se nechceme nechat zahanbit konkurenčním světem a chceme mít v nominaci některý z českých blogů, nezbývá nám než hlasovat.


Jak si ceníme internetových blogů

Jak si ceníme internetových blogů

ilustrace: Radka Mačugová
(přidal uživatel radka.macugova)

Jak si ceníme internetových blogů

Jak si ceníme internetových blogů (zvětšit)

.
Radka Mačugová


Zdroj: http://weblogawards.org/


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 5 (43), 13.5. 2010.

(3. 4. 2010, 12:00, přidal uživatel radka.macugova)

Obrázky

[náhled není k dipozici]
Jak si ceníme internetových blogů
ilustrace: Radka Mačugová
(přidal uživatel radka.macugova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek