WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Psí osud

Cesta ke hvězdám
Markéta Holanová

Jak to s Lajkou dopadlo, ví dnes každý. Nick Abadzis ve svém komiksu nazvaném jednoduše Lajka nastiňuje i méně známé fakty, týkající se jejího osudu, a přináší příběh lidí z okolí této cestovatelky s jednosměrnou jízdenkou.

Ukázka z komiksu Lajka. Autor: Nick Abadzis.

Ukázka z komiksu Lajka. Autor: Nick Abadzis. (zvětšit)


Všeobecná známost Lajčina příběhu nevytváří pro Abadzise příliš volného fabulačního prostoru, což ale také není téměř potřeba. Výchozí konstelace je prakticky dokonalá – hlavním hrdinou je roztomilé zvíře s tragickým osudem. Čtenář s rozechvělým srdcem sleduje, jakou smůlu má malá Kudrjavka, budoucí Lajka už od počátku.

Kudrjavčiným protihráčem je Sergej Pavlovič Koroljov, hlavní konstruktér. Jak se v úvodu dozvídáme, Korlojov nebyl vždycky hvězdou konstruktérské kanceláře. Na základě udání strávil 7 let v kolymském gulagu. V roce 1941 byl z lágru propuštěn a o šestnáct let později rehabilitován.

Oba dva, Kudrjavka i Koroljov se stávají souputníky na nevyzpytatelných cestách osudu. Oba dva nad sebou mají někoho, kdo jejich životní pouť tvaruje. Vytváří tak paradoxní dvojici – jejich životní příběh je v mnohém podobný, ale je to právě Koroljov, kdo posílá Kudrjavku na cestu poslední.

Nick Abadzis postavil Lajku na solidním faktografickém základě, o čemž svědčí například bibliografický soupis na konci knihy. Vytvořil také emocionálně silný příběh, ovšem balancující na tenkém ledě. Mezi dojemným a kýčovitým (ať už se jedná o jakékoli téma) je hranice opravdu velice tenká.

Z mého pohledu Lajka představuje směs zajímavých postojů. Na nejobecnější rovině stojí postoj k obětování Lajky v rámci propagandy. Vyslání Sputniku 2 se muselo stihnout během měsíce (do výročí říjnové revoluce), a tudíž nebyl čas vyvinout zařízení, se kterým by se Lajka vrátila zpět. Abadzis si za to zaslouží potlesk, tento fakt podal bez zbytečných obžalob, posouzení nechává na čtenáři. Na můj vkus ale naopak zbytečně tlačí na emoce při popisu všech útrap Kudrjavčina života.


Markéta Holanová


Abadzis, Nick: Lajka. Překlad: R. Podaný. BB art, Praha 2009. 208 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 5-6 (37-38), 11. 5. 2009.

Lajka

Lajka (zvětšit)

(16. 4. 2009, 12:00, přidal uživatel marketa.holanova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek