WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Moucha ve Francouzském institutu

Lewis Trondheim hostem KomiksFEST!u
Markéta Holanová

Komiksy Lewise Trondheima mám ráda už několik let. Je to vlastně taková má První Komiksová Láska. Když jsem zjistila, že bude jedním ze zahraničních hostů na letošním, už třetím ročníku KomiksFEST!u, neváhala jsem ani minutu. Ve Francouzském institutu mu byl vyhrazen celý páteční podvečer a večer. V plánu byla vernisáž výstavy, následovaná projekcí krátkých animovaných filmů tohoto tvůrce.


Francouzský institut vyhradil výstavě prostory kavárny Café 35 a foyer Kina 35, v době vernisáže byla instalována pouze v prostorách Café 35. Toto místo je milé, pěkné, světlé, ale vejde se do něj bohužel jen asi 40 lidí. Tudíž šťastnější seděli/stáli a poslouchali samotného tvůrce, jak hovoří o výstavě, ti méně šťastní bloumali po prostorách Institutu, případně prozíravě obsazovali místa v kinosále.

V Kině 35 téměř s úderem devatenácté hodiny začala projekce. Na plátně se objevila typická minimalistická kresba Lewise Trondheima a během hodiny byla k vidění celá řada jeho výtvorů.

Největšího prostoru se dostalo seriálu Moucha, který v Čechách vyšel v podobě komiksového alba. Kratičké absurdní grotesky ze života Mouchy s rozkošnými dialogy ve francouzském dialektu hmyzího jazyka potěšily všechny diváky.

Dvěma díly se s českým publikem seznámilo duo Kaput a Zosky, páreček agresivních dobyvatelů vesmíru, kteří ovšem nikdy nedostanou to, co chtějí, takže letí zase o planetu dál.

Jako zjevení přímo z vesmíru působila pohádka, pravděpodobně francouzská variace českého Večerníčka. Bohužel jsem nejspíše přehlédla název a přeslechla slečnu Simultánní Tlumočnici ve sluchátkách, takže jméno tohoto filmu zůstává tajné. Podle ohlasu diváků se jednalo o vrchol projekce. Lewis Trondheim si s tradiční náplní žánru příliš hlavu nelámal, a tak jsme si užili pohádku o princezně, která smrděla. Kromě princezny vystupovali v pohádce piráti, pudlové, žraloci, ale také kouzelník, který umí vyčarovat tři tuny zubních kartáčků.


Markéta Holanová


Lewis Trondheim na KomiksFEST!u

7. 11. 2008, Francouzský institut

Výstava 7. 11.–6. 12. 2008

Lewis Trondheim na Komiksfest!u

Lewis Trondheim na Komiksfest!u (zvětšit)

(9. 11. 2008, 12:00, přidal uživatel marketa.holanova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek