WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
Hlučná samota - nymburk jinýma očima
seriál o soutěži

Finále soutěže Rock Nymburk 2007



Jubilejní desátý ročník rockové soutěže proběhl 24. března. Soutěž vyhrála skupina Pěchota, u diváků zvítězili místní Crossband. Jako hlavní host se představili kutnohorští punkeři Rybičky 48.


Podesáté


Vsadil bych se, že většina přítomných si ani neuvědomila, že letos to byl již desátý ročník vyhledávací soutěže. Tak ten čas letí. Soutěž založila v roce 1997 bývalá ředitelka nymburského kulturního střediska, Jana Křížová. V té době měl Nymburk dobrou tradici Rock Sessionů a podobných akcí spojených s rockovou hudbou. Během desetileté historie festivalu jsme mohli sledovat začínající hudební kariéru mnoha skupin, některé zanikly, jiné působí dodnes. Nejčastěji se v této souvislosti zmiňuje skupina Divokej Bill, která vyhrála Rock Nymburk v roce 1999. Ale stojí za to připomenout i další úspěšné účastníky: Certainty, Zády, THC, Baťa & Kalábůf něžný beat, Elvis Gott Superstar, Votchi, Lus3, Chocolate Jesus, Pankix, Banánový rybičky (dnes Rybičky 48) a mnoho dalších.


Večer zahájila skupina Lucky Punch, hrající melodický punk rock. Lucky Punch to neměli vůbec lehké, vylosovaná první pozice se často stává Černým Petrem. Diváci teprve přicházejí a než se správně naladí, vystoupení končí. Punkrockeři předvedli vyrovnaný výkon, bohužel však chybělo větší nasazení, k punku zajisté patřící, a snaha alespoň trochu strhnout pozornost publika.

Poněkud rozpačitě působila i další kapela Naked Bridge. Numetalová parta předvedla vše nutně spojené s tímto hudebním stylem. Agresivní kytary, pulzující rytmika, dostatečně rozezlený rapující zpěvák Cris Cameron, vše jak má být. Bohužel největší slabinou skupiny Naked Bridge je sklon imitovat své vzory v tom dobré i zlém. Přehnané macho a velká gesta příliš nefungovala, i když připouštím, že bez toho si lze Numetal jen těžko představit.

Vystoupení třetí skupiny Den se stalo jedním z vrcholů večera. Úvaláci vsadili na otevřenost a přirozeně strhli publikum k tanci a veselí. Den má za sebou bohatou historii, v minulosti s nimi zpíval např. Láďa Spilka (ex. Zády), a léta společného hraní byla znát na hráčské jistotě. Dalším kladem jsou i chytře napsané české texty, nejvíc mě uchvátilo spojení: „takový jsem zahradník, jako ty princezna“. Pochvalu si rozhodně zaslouží pěvecký projev Pavla Šittlera a propracované vokály ostatních členů slupiny. Ani se nedivím, že v diváckém rozhodování získali 43 hlasů, což je jen o pouhé tři hlasy méně než vítězný Crossband! Skoro se zdálo, že je již rozhodnuto o vítězi soutěžního večera.


Jsi vyholená?


Like Fool se již nymburskému publiku představili před pěti lety. Letos hráli písně ze svého nového dema Genius. Na pódium vnesli agresivní hudbu, v textech závažné výpovědi spolu s černým humorem a prvky nihilismu. Velmi vtipná byla soutěž o CD, zpěvák se nejprve zeptal, zdali je v publiku nějaká dívka bez přítele. Následoval promiskuitní les rukou a již se jedna z vybraných ocitla pódiu. Soutěžní otázka byla poněkud překvapující: „Jsi vyholená?“, po kladném zodpovězení otázky odešla s cenou a v rozpacích. Tento styl humoru přesně zapadá myšlenkového proudu skupiny, nesoucí ve znaku podivně se šklebící masku. Škleb v podání skupiny Like Fool publikum přijalo a prokázalo tak svoji otevřenost. Zajímavé číslo předvedl jeden posluchačů, když se zmocnil mikrofonu s potřebou sdělit ostatním něco zajímavého. Snad díky alkoholické náloži nebo přílišné nervozitě z něj nevylezlo nic srozumitelného. Zpěvák Martin "SLAKH" Chalupa to vtipně glosoval slovy: „Tak tomu jsem nerozuměl“. V hlasování poroty se nejtvrdší kapela večera umístila na druhém místě a v diváckém hlasování na místě čtvrtém.

Následující kapela Pěchota se zaslouženě stala vrcholem soutěžního večera. Pražská formace přinesla tvrdý rock, výborný zpěv Jana Koudelky a mimořádné hráčské nasazení. Sál se proměnil v jeden velký kotel, účinná pódiová show jak zpěváka, tak ostatních členů kapely, propojila pódium s hledištěm. Za zmínku stojí, že bubenický post v kapela obstarává rockový matador Milan Vipler, mimo jiné člen známé zábavové kapely Benefit. Klobouk dolů! Pěchota zaslouženě zvítězila u odborné poroty, u diváků získala třetí místo. Dojatý Vipler při předávání hlavní ceny vystřihl svým spoluhráčům, které s ohledem na svůj věk nazval „děti“, poklonu.

Večer zakončila skupina Crossband, která představila písně z připravované desky Auditorium jako jsou Nostradamus nebo Czech Tec 2005 a vsadila i na staré osvědčené fláky Myš, Veselý Španěl a další. Crossbandu vystoupení sedlo, v diváckém hlasování si odnesli první místo. Cenu diváků v minulosti získaly i další místní kapely Zády, THC nebo 4+jedna, což svědčí o soudržnosti diváků s regionálními skupinami. Takový fenomén nymburské rockové soutěže.


Co se povedlo, nepovedlo a bude Rock Nymburk 2008?


Podle příslibu, který zazněl již během večera, Rock Nymburk 2008 bude. Sluší se ještě zmínit o tom, jaký letošní ročník byl a jak by se dále měla soutěž vyvíjet. Finálový večer proběhl úspěšně, bezchybné nazvučení, výborná nálada v sále, host zvučného jména, přesto několik organizačních vad najít lze. Nechápu, proč pořadatel soutěže lépe nevyužil desetileté výročí! Moderátor Vojta Kladívko sice jak mohl, tak výročí připomínal, ale i tak mi v dramaturgii večera chyběla důstojnější oslava. Nebo nebylo co slavit? Jen shodou náhod, a jako vyjádření podpory skupině Den, se soutěžního večera zúčastnil Vašek Bláha ze skupiny Divokej Bill a tak mohl předat jednu z hlavních cen. Dramaturgie mohla počítat i s výraznějším využitím úspěšných hudebníků, např. krátké rozhovory atd. Celkové návštěvnosti rovněž neprospělo zanedbané promo soutěže, stačí se podívat na neudržované webové stránky soutěže, plakáty vylepené teprve týden před vlastní akcí a celkově malou informovanost. V dalším ročníku by se organizátoři soutěže měli těmto chybám vyhnout. Rock Nymburk opravdu může být významnou vyhledávací soutěží, tradice i kvalita finálových skupin je tomu důkazem. Do dalšího ročníku přeji soutěži, aby se stala stejným pojmem jako je například Broumovská kytara, Rock Dobříš nebo bitvy o Sázava fest.


ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)

ROCK NYMBURK 2007

ROCK NYMBURK 2007 (zvětšit)


(Nymburk, 27. 3. 2007, 0:00)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 6279 párů očí.

Diskuse k článku

Žádná změna nebude, ale kéž by aspoň ...
anonymní uživatel, 2 . 5 . 2007, 10:12
Naprosto souhlasím s posledníma dvěma příspěvkama a i chápu, proč se dotyčný nepodepsal. Stačí se kouknout jen, kolik lidí shlídlo tenhle článek a kolik jich napsalo nějakou podobnou reakci. Chyba je jak v MěKS, ale tak na městským úřadu, je to o lidech. Podle mě je to všechno provázaný a zkamarádíčkovaný. Nikdo nechce udělat nějakou změnu, taky proč? Ještě by mohl ze svého teplého místčka při nejhorším vyletět. Ale bylo by hezký, kdyby nějaká změna přišla, ale ona nepřijde.

Zmena poradatele
koren, 2 . 4 . 2007, 8:53
Ja si myslim totez. Nebyt obetave prace jedincu mimo MeKS, kteri se skoro az vtirave zapisvali do navstevni knihy skoro kazde neprofesionalni kapely a nabizeli ucast v "nezname" soutezi, kdo vi, zdali by 10. rocnik vubec probehl. Jedna pani povidala, ze pry kdyby se neprihlasilo alespon 20 kapel, tak se tenhle rocnik zrusi. Jednoduche rict a nic pro to neudelat. Museli delat jini. Skoro se doprosovat kapel, aby se zucastnily a hlavni poradatel nebyl schopen ani vytvorit jednu statickou www stranku, kterou by aktualizoval novinkami, kolik kapel se jiz prihlasilo a tak podobne. Ja sam jsem myslel, ze Rock Nymburk is dead, kdyz jsem rozkliknul stranku s informacemi z ROKU 2005!!! Lonsky rok 2006 se nekonal??? Dost to zavadelo k tomu, ze se zadna soutez nekona a vyzvy k prihlaseni jsou jenom hoax. Nevim, zda meli hlavni organizatori duvod zachovat se tak, jak se zachovali. Nevysvetlili to, neomluvili to... Nemam je tedy cim omluvit. A je mi lito, ze desaty rocnik malem zabili. A taky me mrzi, ze se anonymni uzivatel stydi za sve jmeno a pod plamenou vyzvu se radeji nepodepsal. Ja se jmenuju Michal Korinek.

Zmena poradatele?
anonymní uživatel, 2 . 4 . 2007, 3:59
Vetsina lidi rika: Super, Rock Nymburk se povedl. Ja rikam ano povedl se, ale mohlo to byt daleko lepsi. Jaktoze Rock Nymburk nemel dostatecnou medialni podporu, proc nema vlastni webove stranky,.... Tady by se melo zamyslet mesto, zda ma vyznam drzet tech nekolik lidi v MeKS a paltit je, kdyz tech jejich akci je poskromnu, obzvlast kdyz lidska prace je draha. Vsadim se, ze kdyby se udelalo vyberove rizeni na poradani pristiho rocniku, vznikne daleko hodnotnejsi akce s republikovym vyznamem. Co vy na to?

A ještě ad zvuk na Rock NB 2007.
anonymní uživatel, 29 . 3 . 2007, 3:09
Zatím jsem nezažil rockáč, kde by někdo nebyl úplně spokojený až nespokojený se zvukem. Myslím, že to ani nejde. Přesto, hlavně porovnám-li to s úvodními ročníky, je to o něčem jiném. Zkuste si za 10 minut nazvučit kapelu, aby byla spokojená... :-) Takže Stando Kříži, u mě dobrý... :-)

Ještě něco poznámek od Vojty Kladívka
anonymní uživatel, 29 . 3 . 2007, 3:06
10. ročník samozřejmě mohl být lepší, ale zaplaťbůh, jak dopadl. Kromě asi 197 platících + kapely, hosté, odhaduju tak 250 - 300 lidí. Myslím, že atmosférou patřil k těm nejlepším. Lidi se dobře bavili, byli spontánní, i když jsem je někdy trochu až negativně provokoval, ale to patří k věci... :-))) A ušetřili si frustraci fotbalem...
Jinak kromě jmenovaných bych připomenul zásluhy a poděkoval:
Věře Svobodové a jejímu týmu z MěKS za produkci akce. Kdo ví, co je to za jednačky a tvrdou úředničinu, bez které to nemůže fungovat, pochopí. a není to vidět a nikdo o tom nepíše.
Radimu Keithovi, který ač duší i tělem bohémem, neuvěřitelně zvládá nutně nekompromisní jednání s kapelami, aby včas začaly a do času skončily. Opět - bez takových lidí, které možná tzv. "není vidět" to nejde.
Alexi Kremenčukovi, že se za akci vzal a vytvořil přijatelné podmínky. Myslím, že si tím docela v Nymburce udělal jméno a přeju mu, aby si ho nepokazil.
A jako starý ješita děkuji Majklovi... :-)
P.S. Třeba jsem na někoho zapomněl, tak se omlouvám a možná si i vzpomenu... :-)
P.S.S. Tradice rockáčů má v Nymburce tradici již od rok 1969, kdy byl tuším první Beat cup v Nároďáku díky Mikimu a panu Miškovskému, tehdejšímu řediteli. Více Lukáš Trejbal a jeho kniha Rockokodák...heršvec, tenhle chlap by si taky nějaké to ocenění k 10. ročníku zaslloužil, co říkáte?

Pěchota bez guláše :-))
anonymní uživatel, 28 . 3 . 2007, 12:26
I Pěchota zdraví Nymburk. Je naší povinností poděkovat všem, jak pořadatelům, tak i všem lidičkám, kteří dorazili v sobotu na Rock Nymburk. Připravili jste nám nezapomenutelný zážitek. Jak už to tak chodí, vůbec jsme s něčím takovým nepočítali. Díky za skvělou atmosféru všem divákům a smozřejmě dík i porotě. Byli jsme z toho tak vyjevení, že jsme si na guláš vzpoměli když už žádný nebyl :-)) Tak jsme to tedy museli nastavit tekutou stravou. Mnoho zdaru v dalších ročnících a ještě jednou díky. Milan

LIKE FOOL děkuje
anonymní uživatel, 28 . 3 . 2007, 10:34
Rock Nymburk 2007 byl dóóóst dobrý.Hodně lidí i když na 08-ičce přeju ještě jednou tolik...akorát je smutné,že se stále někdo zmiňuje o'výborném'ozvučení?!Vždyť to byl průser večera a bylo mi docela líto diváků.Na zvukaři nešetřete,hlavní je kvalita.
A jaký byl guláš a pivík?jojojojojojojóóó...Všem divákům,porotcům a pořadatelům dík,hodně štěstí do dalších ročníků.Všechny vás zdraví........a nemocní S.L.A.K.H.

Vojta je jen jeden
Wethes, 28 . 3 . 2007, 7:36
to majkl: To si myslím také.

majkl, 27 . 3 . 2007, 3:43
Vojta Kladívko by mě zůstat, je to ikona "rokáče"

ANO, ANO, ANO?
anonymní uživatel, 27 . 3 . 2007, 1:35
Ano, souhlasím, 10. výročí si zasloužilo více slávy, a to už před zahájením akce, třeba v tisku, rozhlase. Kdy třeba předával jednu z cen Zlatý slavík, nebo jak se to teď jmenuje? Asi by bylo dobré zeptat se mediálních partnerů. Nicméně za stávající konstelace lidí a možností jsem rád, že akce vůbec důstojně proběhla. Ano, bylo možno dělat více rozhovorů během pauz, ale muzikanti chtěli mít klid na přípravu. A nebyla by tam nějaká fotka, ze které by bylo zřejmé, že jsem šel taky náhodou okolo? Ano?... :-) Děkuje Vojta Kladívko, co dělal, seč mohl... :-) A vybízí tímto někoho mladšího a schopnějšího, kdo by se chtěl ujmout moderování Rocku NB 08. Máte tip?

KAPELA DEN
anonymní uživatel, 27 . 3 . 2007, 12:39
Prosím pořadatele o zaslání kontaktu na fotografa.
Díky moc a přeji dalším ročníkům mnoho úspěchu.

www.kapeladen.com
kapela.den@seznam.cz




© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek