WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

MATKA INDIE ZPÍVÁ A TANČÍ

Zuzana Thoma Špicová

Kdo by od každého bollywoodského filmu očekával novou zápletku, neotřelé hrdiny či neznámé okolnosti, pravděpodobně by byl zaskočen a zklamán. Asi nás nepřekvapí, že originální téma není u bollywoodského filmu nijak žádané, jak je to ostatně v mnoha dalších odvětvích indického umění.



Na první pohled je charakteristickým rysem bollywoodských filmů jejich barevnost. Ženy jsou oblečeny do překrásných sárí (či značkového moderního odění), ozdobeny šperky, skvěle nalíčeny, domy jsou bohaté a plné přepychových zbytečností. Při každé možné i nemožné příležitosti se rozezpívá a roztančí nejen hlavní hrdinka, ale celá rodina, účastníci večírku, svatby či prakticky čehokoliv, nebo i celá vesnice.


Kromě toho, že jsou si všechny bollywoodské filmy podobné navzájem, některé čerpají inspiraci i z hollywoodských trháků. K vidění je tedy „indická Láska nebeská“ čili Salaam-E-Ishq anebo „indický Božský Bruce“ God Tussi Great Ho se Salmanem Khanem v hlavní roli v obou případech. Nutno připomenout, že příběh jako takový není ve skutečnosti příliš důležitý. Co je důležité, je pouze on a ona.


Hlavní postavy jsou téměř vždy stejné – je to sympatický mladý hrdina, který si hledá cestu v životě, samozřejmě pohledný, hinduista, často chudý. Ten je zamilován do hrdinky, charakterní krasavice, která ho také miluje. Milenci o vzájemnosti svých citů ovšem nevědí. Muž, ačkoliv se minimálně do tří čtvrtin filmu nevysloví, na hrdinku nesmírně žárlí, a když vezmeme v úvahu, že o ni často usiluje tolik bohatých a úspěšných mužů, že by i Angelika zbledla závistí, mladý muž prožárlí většinu filmu.


Hrdinův sok bývá také ve filmu padouchem, pokud toto místo neobsadí ti nejobvyklejší mizerové ve všech bollywoodských filmech – Britové. Britové jsou jako padouši vděční – jsou to cizinci, arogantní, Indy nesnášejí a pohrdají jimi, a pokud jde o filmy „historické“, jsou to samozřejmě zlí okupanti. Prototypem padoušského Brita je kapitán Andrew Russell z filmu Lagaan, který po chudých, ale statečných Indech chce neuvěřitelně vysoké daně, posléze je hodlá ponížit a docela zničit kriketovým zápasem.


Samozřejmě i v zde se narazí sem tam na nějakou výjimku, kdy Brit není mizera až do morku kostí, ale obvykle bývá zdůrazněno, že není jako ostatní Britové z nějakého důvodu, například ve filmu Vzpoura (angl. The Rising. Ballad of Mangal Pandey) je jediný hodný Brit na rozdíl od ostatních katolík.


Oproti tomu Britky bývají postavami kladnými. Často se jim totiž stane, že se zamilují do hlavního hrdiny, tedy Inda. Vzhledem k tomu, jací jsou v bollywoodských filmech Britové, se jim divák nemůže příliš divit. Například v Lagaanu se sestra mizery Andrewa zamiluje do hrdiny a bojuje proti ostatním Britům tím, že mu vysvětlí pravidla kriketu. Bohužel, hrdinovo srdce patří Indce, proto musí britská dívka odejít zklamaná a zasvětit svůj život jen vzpomínkám na skvělého mladíka. Někdy se ovšem i Britce podaří Inda získat, například ve filmu Salaam-e-Ishq britská hrdinka přilétá do Indie za svým indickým přítelem, který už ji ale opustil kvůli Indce, získává však srdce hodného indického taxikáře.


Dalšími oblíbenými postavami v bollywoodských filmech jsou muslimové. Často můžeme vidět (na začátku filmu), jak se vedle sebe postaví přísný hinduista a pravověrný muslim, kterak se nesnášejí a jen těžko mohou být třeba v jediné místnosti. Postupem času se z nich samozřejmě stanou ti nejlepší přátelé, kteří mohou bojovat bok po boku za Indii a společně také za ni zemřít, neboť Indie je vlastí i hinduistů, i muslimů.


Podobná situace je u nedotýkatelných. Na začátku filmu nikdo nedotýkatelné raději ani nevidí. Zlomová chvíle přichází, když osvícený hrdina před zraky celé společnosti vezme nedotýkatelného za rameno či za ruku a drží dlouhou a dojemnou řeč o tom, že i nedotýkatelný je člověk a že se s ním musí zacházet slušně, což vzápětí celá společnost uzná.


Zkrátka, Bollywood je romantickou komedií se zpěvy a tanci, příběh o dvou zamilovaných mladých lidech, kteří se nakonec dají dohromady, o britském padouchovi, který bude potrestán, o hinduistovi a muslimovi, kteří společně padnou za Matku Indii. A i když vás růžičky, šátečky a holubičky ze začátku možná překvapí, či dokonce rozesmějí, později si bez nich správný bollywoodský film nebudete moci představit.



Zuzana Thoma Špicová

(15. 11. 2009, 12:00, přidal uživatel stefan.segi)

Obrázky

Matka Indie

Matka Indie
ilustrace: ema.stasova

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek