WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Bude

Oscaři a Projekt 100
Hýsková, Rebernaková


BUDE


Projekt 100 v novém hávu


Projekt 100, který od roku 1995 přivádí do tuzemských biografů artové filmy, reaguje na nízkou návštěvnost v minulé sezóně a mění svou podobu. Namísto ucelené putovní přehlídky pošle letos do kin vždy po jednom filmu ve čtyřech distribučních blocích: 12. ledna byl projekt zahájen americkou klasikou – legendárním muzikálem West Side Story, evropský blok reprezentuje od března koprodukční Bohémský život, za kultovní snímky 90. let vtrhne v květnu do kin britský Trainspotting a úspěch české nové vlny připomene v létě Věra Chytilová se Sedmikráskami. Od postupného uvádění si organizátoři Projektu 100 slibují zejména lepší možnost propagace jednotlivých filmů a celkové zpřehlednění pro odbornou i širokou veřejnost.


Tereza Hýsková


Zlatí hoši už za pár dní


Nejen pro všechny filmové fanoušky připomínáme, že 26.2. budou v Hollywoodu předány zlaté sošky Oscar. Ačkoli se do užší nominace nedostal český zástupce Alois Nebel, bude rozhodně na co se dívat. Vrací se totiž legendární moderátor Billy Crystal, který k udílení Osarů prostě patří. Další jméno podílející se na přípravě večera zní Hans Zimmer. Bude dolaďovat hudební složku večera.

I letošní nominované snímky se mohou těšit známými jmény. Rozhodovat se bude mezi Meryl Streep (The Iron Lady), Georgem Clooneym (The Descendants) či Bradem Pittem (Moneyball) a za režii třeba Woody Allenem (Půlnoc v Paříži). Bitva mezi nejlepšími snímky rozděluje filmový svět již nyní. Nejvíce nominací získal film Martina Scorseseho Hugo a jeho velký objev (11) a to včetně té za nejelpší film. Hned za ním je kolega téměř němý The Artist s 10 nominacemi.


Aneta Rebernaková

(9. 1. 2012, 12:00, přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek