WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Každému, co jeho jest

Nejlepší české knihy podesáté
Tereza Hýsková

Ceny Magnesia Litera za uplynulý rok doputovaly ke svým majitelům. Cestou nezabloudily, nedostaly se do „nesprávných“ rukou a překvapení se nekonalo. Pouze diváci slavnostního ceremoniálu se nestačili divit hudebně-dramatickým vložkám dvou poněkud androgynních účinkujících.


Zcela dle očekávání se knihou roku stal posmrtně vydaný román Jana Balabána Zeptej se táty (recenzi na něj jsme otiskli v čísle 47). Podobně předvídatelné bylo také ocenění pro Argo za edici AAA – jako poctu šéfredaktorce a patronce Evě Slámové in memoriam jej označilo i samo nakladatelství, konkrétně jeho zástupkyně Marcela Turečková. Ta cenu přebrala z rukou ministra kultury Jiřího Bessera, jehož jistě zcela nezáměrná přítomnost znamenala dobrou příležitost vytasit se s neotřelým tématem zvyšování DPH na knihy.

Po tanečně-pěvecké estrádě tak mohla začít estráda politická. S dalšími „kecy“ (slova porotců sedících za námi) následně vyrukoval primátor Bohuslav Svoboda, když předával cenu za literaturu faktu. Těžko říci, jestli diváci ocenili více rétorické umění přítomných politiků, slovenské spievanky obou velmi univerzálních vystupujících nebo moderátorskou nejistotu Ani Geislerové (která ale tentokrát alespoň přišla na to, že předstírání nevědomosti je vhodnější póza než předstírání vědomostí).

Snad o jediné překvapení večera se postaral Martin Ryšavý – nejen tím, že na pódium přivedl svého ruského přítele, ale především tím, že jeho próza Vrač uspěla u pětičlenné poroty v konkurenci románů Hany Andronikovy a Jana Balabána.

Zprávu o podobné události by měl v literárním časopise samozřejmě doplnit rozhovor, neboť oceněných (jak už je to v Čechách dobrým zvykem) bylo mnoho. Tentokrát však žádný nepřinášíme, jelikož nejzajímavější osobnost večera – studentka gymnázia, jež počtem 849 přečtených knih ročně patrně trumfla většinu přihlížejících nakladatelů, spisovatelů a publicistů – se po ceremoniálu vytratila neznámo kam. A my se můžeme jen dohadovat, jestli v neděli 10. dubna splnila svůj denní limit…


Tereza Hýsková


Magnesia Litera. Stavovské divadlo, Praha 10. 4. 2011.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 5, 6 (49, 50), 26.4. 2011; Toto číslo vyšlo ke Studentské literárněvědné konferenci 2011: Kniha, filmový pás, internet, pořádané ÚČL AV

(15. 4. 2011, 12:00, přidal uživatel tereza.hyskova)

Obrázky

Vítězové Magnesie Litery 2011

Vítězové Magnesie Litery 2011
zdroj: magnesia-litera.cz
foto: Tereza Hýsková
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek