WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Jatka bez zabití

Inspirace pro styl fotografa
Lucie Zinke

„Fotím, tedy jsem“ to je heslo fotografického promítání, které se konalo dne 25. března 2011 v zastrčeném kině Aero na Praze 3. I přes tak netradiční festivalové místo přišla fotografy obdivovat spousta diváků a to nejen českých. Přehled různých druhů snímků, stylů, vnímání prostředí a situace se konalo již pátým rokem.



Tommaso Ausili: The Hidden Death (Skrytá smrt)

Tommaso Ausili: The Hidden Death (Skrytá smrt) (zvětšit)


Pod názvem Fotojatka by si leckdo mohl představit něco hrůzostrašného, krvelačného. Samozřejmě se toto téma na fotografiích nejméně jednoho úspěšného umělce objevilo, avšak snímky zachycovaly i věci něžnějšího rázu. Na plátně se během dvou a půl hodin objevovaly povětšinou netradiční fotografie s netypickou tématikou jako je klid ve válce, nemravnost v kavárně apod. Pod fotografiemi se ukrývala jména tvůrců z různých zemí a to ze Švédska, Ukrajiny, Spojených států amerických, Itálie, Polska, Finska, Kanady, Íránu a samozřejmě i České republiky.

Hlavní festivalová projekce zahrnovala tvůrčí díla celkem 14 fotografů a fotografek. K shlédnutí byly snímky udělané jak na zakázku tak dle vlastní vůle autora. Někteří autoří svých „dílek“ byly na události přímo přítomni a mohli se tak vyjádřit ke svým fotkám, okomentovat je a odpovědět na některé, hlavně divácké, otázky. Asi nejzajímavějším umělcem večera, jehož pozitivy se promítaly na plátně, byl Ital Tommaso Ausili, jehož promítaná výtvarně neobyčejně působivá série z umbrijských jatek, nazvaná „The Hidden Death“ (Skrytá smrt), která získala i ocenění na World Press Photo 2010. Ten (jak již napovídá název jeho série) měl k názvu Fotojatka nejblíže.

Fotojatka se staly událostí, jenž přilákala lidi, kteří mají rádi netradiční snímky, baví je fotit a hledají inspiraci. Odkryly novější svět, jenž obyčejný „nefotograf“ v reálu nevidí, protože tento svět může objevit pouze čočka objektivu. Všechny snímky měly v sobě určité kouzlo a náboj. Co nám festival asi přinese příští rok?


FESTIVAL TVŮRČÍ FOTOGRAFIE FOTOJATKA. KINO AERO, PRAHA 25. 3. 2011


Tommaso Ausili: The Hidden Death (Skrytá smrt)

Tommaso Ausili: The Hidden Death (Skrytá smrt) (zvětšit)

(12. 4. 2011, 12:00, přidal uživatel lucie.zinke)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek