WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Apokalypsa podle Čapka

Bílé zrcadlo moderní společnosti
Jana Olivová

Divadlo Rity Jasinské uvádí od ledna v prostorách Divadla Na Prádle nové zpracování Čapkovy legendární hry Bílá nemoc. Velkým plusem tohoto zpracování je, že si na něm najdou svoje jak milovníci klasických provedení, tak zastánci moderního umění.


Inscenace hry Bílá nemoc

Inscenace hry Bílá nemoc

zdroj: www.drj.cz

foto: Jana Olivová
(přidal uživatel jana.olivova)


Režisér Pavel Ondruch zachovává základní linii příběhu trochu naivního, ale i neústupného a především ve své snaze osamělého doktora Galéna. V inscenaci ale provádí i určité změny, především přesouvá důraz z postav hlavních na postavy vedlejší. Na přístup obyčejných lidí k smrtící bílé nemoci, na jejich egoismus, pocit neohroženosti nebo naopak sžíravý strach ze smrti, na snahu využít tragédie ostatních pro vlastní prospěch a na řadu dalších negativních ukázek charakteru člověka z počátku 20. století. Charakteru, který se za téměř sto let „vývoje“ lidského druhu ani o trošku nezlepšil - v tom právě spočívá aktuálnost Čapkova dramatu. K husí kůži, kterou jsem měla téměř po celé představení, přispívala značnou měrou i hudební složka, zkomponovaná pro tuto inscenaci Pavlem Trojanem jr.

Výkony herců byly velice přesvědčivé a sugestivní. Ať už šlo o dvorního radu Sigelia, kterému byste za jeho pokrytectví a samolibost dali pár facek, nebo o nemocnou ženu, jejíž jedinou starostí je i tváří v tvář v smrti především blaho rodiny. Málokdo se asi ubrání tomu, aby srovnával hlavní postavy této inscenace s jejich filmovými představiteli – Zdeňka Štěpánka a HugO Haase v rolích Maršála a doktora Galéna máme pod kůží všichni. A ačkoli Milan Enčev a Petr Franěk pojímají své postavy po svém a jinak, rozhodně se nedá říct, že hůř. Takže pokud máte Bílou nemoc rádi a jste zvědaví na její nové nastudování, udělejte si jeden večer čas a vyrazte do divadla. Bude to silný zážitek, na který budete vzpomínat ještě po týdnech.


Jana Olivová


Bílá nemoc. Divadlo Rity Jasinské. Premiéra 26.1.2011. Režie: P. Ondruch. Hrají: Ladislav Trojan/Tomáš Valík, Petr Franěk, Martin Písařík, Milan Enčev.

(17. 3. 2011, 12:00, přidal uživatel jana.olivova)

Obrázky

Inscenace hry Bílá nemoc

Inscenace hry Bílá nemoc
zdroj: www.drj.cz
foto: Jana Olivová
(přidal uživatel jana.olivova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek