WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Obětujme pěšce!

Já jsem lepší, já jsem ty
Darina Jíchová

Českého vydání se dočkala novela Jiřího Gruši Dámský gambit. Je označována za putovní knihu a skutečně urazila dlouhou cestu, roku 1972 byla vydána v samizdatu, o 6 let později vyšla v Torontu, nově pro české oko vznikla dokonce až v prosinci 2010.


Děj se dá nastínit několika jednoduchými větami. Manželka si najde milence. Manžel se s tím musí vyrovnat. Ohraná zápletka je na světě, ale nebyl by to Gruša, kdyby to pojal tradičním způsobem. Manžel, hlavní hrdina i vypravěč oplácí nevěru nevěrou. Ve svých plánech zachází dál, než je hranice slušného chování. Vše se odehrává na pozadí vnitřních monologů, dialogů s mrtvým přítelem či dopisů s neživými adresáty.

„(…) jsem kočka,“ prohlašuje o sobě v jednom z dialogů vypravěč. Na rozdíl od zvířete však svých devět životů prožívá zároveň. Manžel, nebo Slint, jak mu něžně přezdívala žena, se den za dnem přeměňuje, obléká na sebe kůži milence a snaží se jeho chování vybrousit k dokonalosti, vnímá sám sebe jako lepší stín milence Hromádky. Celý příběh je prokládán dopisy. Skrze ně Gruša čtenáře zavádí do mysteriózního světa, kde se skutečné postavy mění v pouhé mlhavé osobnosti bez jmen a kde obrysů nabývají mrtví a imaginární společníci. Dopisy a vnitřní rozpravy zcela upozaďují roli lásky a nevěry.

O novele se nedá říci, že je snadným čtením. Chvilka nepozornosti a ztratí se celá pointa, postavy přestávají být samy sebou, nebo dokonce zemřou. Díla Jiřího Gruši jsou známa svým nevšedním pojetím erotiky a ženské mytologie. V knize Dámský gambit se vedle erotiky přenesené vyskytuje i její explicitní popis, který se z jemných náznaků stočí až k vulgaritě. I ženské tělo zastává roli kusu masa se všemi svými funkcemi, klady a zápory. Dílo vyšlo poprvé v roce 1972, mělo šokovat, změnit literaturu a její poetiku. V dnešní době nikoho nešokuje, nic nemění.

Připravte se při čtení, že ne všechno je tím, čím se zdá být. Dokonce ani dámský gambit není skutečným gambitem!


Darina Jíchová


Gruša, Jiří: Dámský gambit. Brno: Druhé město 2010, 92 stran.


Jiří Gruša:Dámský gambit

Jiří Gruša:Dámský gambit (zvětšit)


(13. 3. 2011, 12:00, přidal uživatel darina.jichova)

Obrázky

Jiří Gruša:Dámský gambit

Jiří Gruša:Dámský gambit
zdroj: www.knizniweb.cz
foto: Darina Jíchová
(přidal uživatel darina.jichova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek