WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Frúdovní!

Jak i Efix Ešulc doputtoval na závěrečnou bitvu
Markéta Böhmová

A ještě něco… Eoin Colfer nemohl dát přesnější název svému pokračování Adamsova Stopařova průvodce Galaxií, trilogii v pěti dílech. Jiný autor? Nepropadejte panice – tento počin, ať ze začátku přijímán dost rozpačitě, ve výsledku sklidil ohlas i u skalních fanoušků.

Eoin Colfer: Stopařův průvodce Galaxií

Eoin Colfer: Stopařův průvodce Galaxií (zvětšit)


Čtenář se v této knize setká se vším, čím si ho získal již Adamsův originál – zesměšňování byrokracie, ironické zrcadlo společnosti i vtipné glosy vševědoucího Průvodce (včetně uvedené bibliografie pro další studium problému). Člověk nemusí být příznivcem sci-fi, aby si tuto knihu zamiloval. A dle mého názoru nemusí být ani plně obeznámen s předchozími díly, aby dokázal tuto poslední část docenit. Pomocníkem mu bude zejména úvodní část, kde si připomene základní postavy. Další detaily mu osvětlí právě Průvodce svými poznámkami.

Colfer své chytré, chytlavé a sebeironizující umění vtipu naznačuje již v poděkování. Všichni Li Cencové, Efixové, metaforická spojení, která se v tomto vesmíru stávají realitou (ulité kalhoty Zafoda Bílbroxe), problémy se stravováním („Lidi si musí –“ Tur se zhluboka nadechl, aby se uklidnil – „sami vařit.“) jsou znakem autorovy geniality, která musela nejednou potrápit překladatele Víta Penkalu, kterého za trefnost překladu a přenesení do českého prostředí neskrývaně obdivuji.

Jako zaslepený milovník celé série váhám, co říci více. Využiji tedy Fordův geniální myšlenkový záblesk a shrnu celou svou recenzi do onoho „zamilovaného výrazu, souboru slabik rovnou měrou účelného i krásného“ – prostě frúdovní.


Markéta Böhmová


Colfer, Eoin: Stopařův průvodce Galaxií (Douglase Adamse). Část šestá ze tří, A ještě něco… Překlad: V. Penkala. Praha: Argo 2010. 286 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 2 (46), 15.12. 2010.

(28. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel marketa.bohmova)

Obrázky

Eoin Colfer: Stopařův průvodce Galaxií

Eoin Colfer: Stopařův průvodce Galaxií
zdroj: www.argo.cz
foto: www.argo.cz
(přidal uživatel marketa.bohmova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek