WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Tváří v tvář modernímu umění

Od Moneta po Warhola
Kateřina Frontzová

Výstava Monet – Warhol / Mistrovská díla z Albertina Museum a Batlinerovy sbírky je unikátním projektem Národní galerie v Praze čítajícím osmdesát děl, který umožňuje nahlédnout do složitého vývoje moderního umění 20. a počátku 21. století.


Muzeum umění ve Vídni zapůjčilo pražské Národní galerii část jedné z nejvýznamnějších evropských sbírek manželů Batlinerových. Máme tak výjimečnou příležitost prohlédnout si impresionistické Jezero s lekníny Clauda Moneta a pokračovat dál po proudu času přes německý expresionismus a ruský suprematismus v čele s Kazimirem Malevičem, až dojdeme k poválečné evropské a americké produkci.

V předsálí si všimněte nejen časové osy, ale nakoukněte i za ni. Můžete zde prolistovat katalogy stěžejních uměleckých směrů a několik monografií. Za pozornost jistě stojí Pedagogický náčrtník Paula Klee. Otevřete-li monografii Yvese Kleina, narazíte na úvod Jindřicha Chalupeckého, který začíná slovy: „Je to ještě výtvarné umění?“ Odpovědět už si musí každý sám a tato výstava je pro to ideální příležitostí. Možná vám zhlédnutí výstavy naznačí, jak se dívat na moderní umění. Některá díla vyžadují vaši spolupráci. Požitek z obrazu se totiž dostaví až s odstupem – nikoli časovým, nýbrž prostorovým.

Popisky k jednotlivým obrazům vás poučí o uměleckých postupech. Například Max Ernst vynalezl frotáž, jež spočívá v kladení silných vrstev barvy na plátno. Ty jsou posléze seškrabávány, čímž se dosáhne výsledných stop na podkladu (viz Květy na žlutém pozadí). Yves Klein přišel s originální antropometrií – model se vyválí v barvě, poté obtiskne své tělo na plátno a je hotovo.

Ze současné tvorby stojí za zmínku Robert Longo, jehož kresba uhlem dosahuje takové plasticity a hloubky obrazu, že ji jen stěží rozeznáte od fotografie.

Výstava zlomku sbírky sice podá výstižný přehled všech –ismů, u žádného směru se ale déle nezdrží. Má to výhodu, že se nepřejíte, namlsat se však už musíte někde jinde.


Kateřina Frontzová


Monet – Warhol, Veletržní palác, Praha, 13. 10. 2010 – 7. 1. 2010.

Bez názvu (Ping)

Bez názvu (Ping) (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 2 (46), 15.12. 2010.

(12. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel katerina.frontzova)

Obrázky

Bez názvu (Ping)

Bez názvu (Ping)
Robert Longo, 2007, zdroj: http://byamt.wordpress.com
foto: Kateřina Frontzová
(přidal uživatel katerina.frontzova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek