WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Cunningham čte Praze

Hodiny stále tikají: S příchodem noci
Darina Jíchová

Tři listopadové podvečery patřily Cunninghamovi a úryvkům z jeho nové novely By Nightfall (S příchodem noci), fanoušky nadchl čtením z připravované knihy. Svým věrným přiznivcům se věnoval postupně v Americkém centru a Viole, svou cestu zakončil v galerii Louvre.


Jedním z hostů 20. ročníku Festivalu spisovatelů byl i Michael Cunningham, autor románu Hodiny, známého i z filmového zpracování. V Praze se zabýval především prezentací svého nového díla, nicméně byl ochotný zvídavým návštěvníkům odpovídat na jejich všetečné otázky. Podělil se s publikem o své pocity, které prožíval při psaní tohoto románu, objasnil všechny spekulace ohledně děl, jež ho inspirovala k sepsání této novely.

Čtvrtek 4. 11. 2010 patřil nadšencům, kteří propadli Cunninghamovým románům nebo kouzlu samotného autora. Sešli se v pozdním odpoledni v Americkém centru, aby si poslechli všechny novinky o jeho knize. Celé setkání probíhalo formou dialogu vedeného v angličtině. Cunningham nejprve mluvil s prezidentem Festivalu spisovatelů, Michalem Marchem, který se velmi zajímal o to, jak se něco takového jako román vlastně tvoří. Cunningham s lehkým úsměvem prozradil, že se podobá žáku ve škole, nastuduje vše o osobách, o kterých píše, a o prostředí, kde se odehrává děj. S každým dílem prý ubývá na jeho nervozitě. Poté byl prostor ponechán i přítomným posluchačům.

Ve svých vzpomínkách spisovatel zabloudil i do roku 2006, kdy poprvé navštívil Prahu a přiznal se, že mu naše hlavní město přirostlo k srdci a že se sem velmi rád vrací. V závěru večera potěšil přítomné několika úryvky ze svých knih. Svým melodickým hlasem si podmanil všechny účastníky a uvedl je do poutavého příběhu. Sám se zmínil o tom, že psaní tohoto románu ho naprosto pohltilo.

Celý večer probíhal v příjemném prostředí, v komorním duchu. Americký spisovatel se ukázal jako otevřený, vstřícný a zábavný společník.


Darina Jíchová


Michael cunningham, Praha, 4. – 7. 11. 2010


Michael Cunningham

Michael Cunningham (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 2 (46), 15.12. 2010.

(11. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel darina.jichova)

Obrázky

Michael Cunningham

Michael Cunningham
http://webserver1.pugetsound.edu/Images/communicationsphotos/MCunningham.jpg
foto: Darina Jíchová
(přidal uživatel darina.jichova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek