WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Politik, nebo literát?

Cena Franze Kafky putuje do rukou Václava Havla
Klára Prchlíková

Disident, vůdčí postava české protikomunistické iniciativy, bývalý československý a první český prezident, spisovatel, držitel mnoha prestižních cen a medailí, státních vyznamenání, čestných doktorátů z filozofie a práv a nyní i laureát Ceny Franze Kafky. Tím vším je znám Václav Havel.


Od roku 2001 uděluje Společnost Franze Kafky každoročně prestižní literární cenu jednomu z předních světových autorů. Letos, v jubilejním desátém ročníku, obdržel toto ocenění bývalý český prezident Václav Havel. Je tak po Ivanu Klímovi a Arnoštu Lustigovi třetím Čechem, který se může chlubit touto bronzovou soškou. Dalšími laureáty se v uplynulých letech stali osobnosti jako Philip Roth, Elfriede Jelinek nebo Haruki Murakami.

Mezinárodní porota se skládá z odborníků na literární vědu a historii. Cenu může získat jakýkoliv žijící autor, jehož dílo proklamuje ideu humanity, přispívá k nacionální a náboženské toleranci, vypovídá o současnosti, a navíc má nadčasový charakter – takové jsou i atributy díla Franze Kafky. Tato cena není jen symbolická, je s ní spojena finanční odměna ve výši 10 000 USD.

V Havlově díle se dá nalézt několik paralel s Kafkovými texty. Oba autoři hojně využívají absurditu a zpracovávají téma nejistého postavení jedince ve společnosti. Sám laureát ale říká, že se nepovažuje za Kafkova žáka, ač si jeho práce přirozeně váží.

Václav Havel se proslavil především svou dramatickou tvorbou. Mezi jeho nejznámější inscenace patří Zahradní slavnost (1963), Žebrácká opera (1972), Audience (1975), Vernisáž (1975) nebo nejnovější počin Odcházení (2007), na jehož filmové verzi se právě pracuje. Za zmínku taktéž stojí esejistický text Moc bezmocných (1978) nebo kniha Dopisy Olze (1990).

Na březen 2011 je naplánována filmová premiéra snímku Odcházení. Do režisérského křesla se posadil sám Václav Havel. Uvidíme, zda si v této oblasti umění povede stejně dobře jako na scéně literární a politické.


Klára Prchlíková


Udílení cen Franze Kafky, Staroměstská radnice, Praha, 26. 10. 2010


Václav Havel

Václav Havel

zdroj:britannica.com

foto: Dominik Melichar
(přidal uživatel dominik.melichar)

Václav Havel

Václav Havel (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 2 (46), 15.12. 2010.

(10. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.prchlikova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek