WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Starý Pelikán zasahuje

P. G. Wodehouse se vrací na zámek Blandings
Jan Dušek

V nakladatelství Vyšehrad vyšla kniha anglického autora P. G. Wodehouse Pelikán na zámku Blandings. Autor ve čtrnácti kapitolách rozvíjí příběh plný zmatků, v němž vše vyřeší Gally.


Titulem Pelikán na zámku Blandings navazuje Wodehouse na řadu svých děl, jež se na tomto zámku odehrávají. Poklidný život lorda Emswortha, jehož jediným zájmem je jeho prase Císařovna, naruší příjezd stále komandující sestry Constance, z níž měl vždy respekt. Na pomoc si proto povolává svého bohémského bratra Galahada, člena klubu Pelikánů, žijícího v Londýně.

Na zámku postupně přibývají i další hosté. Ti, kteří se s lady Constance znají, vystupují sami za sebe, jiní užívají nepravé identity. Současně s Constance přišla na zámek například sekretářka finančního magnáta Polka Vanessa Polková vydávající se za jeho dceru. Na zámek přicestoval i samozvaný vévoda Dunstable se svou neteří Lindou, jenž se chce obohatit prodejem aktu zámožnému Američanu Troutovi, jemuž akt připomíná manželku, podezřelý Američan Howard Chesney a londýnský advokát Johnny Halliday vydávající se na Gallyho radu za psychiatra, aby se mohl usmířit se svou snoubenkou Lindou.

Někteří z nově příchozích si navzájem nebyli cizí, ač se vydávali za jiné (Vanessa bývala milenkou Troutovou a rozhodla se mu pomoci ukrást zmíněný obraz, což se jim nakonec nepodařilo, ale alespoň se dali znovu dohromady a domluvili se, že se vezmou).

Ani druhý pár díky zásahu Gallyho nedopadl špatně. Dunstable se rozhodl pro sňatek s „podvodnicí“ Polkovou. Když však její pravá totožnost vyšla najevo, chtěl od svého úmyslu odstoupit. Toho využil Galahad, který získal dopis pro Vanessu, v němž jí sliboval manželství. Dunstable mu nakonec přislíbil, že nebude bránit sňatku své neteře s jeho kmotřencem Johnnym.

Tato kniha pobaví každého svým humorem, který prýští z mnohých situací, ale také z postavy Gallyho, který ve výsledku vše (za)řídí.


Jan Dušek


Wodehouse, Pelham Grenville: Pelikán na zámku Blandings. Překlad: Ivan Vávra. Praha: Vyšehrad 2010. 192 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 1 (45), 1.11. 2010.

(23. 10. 2010, 12:00, přidal uživatel jan.dusek)

Obrázky

Pelikán na zámku Blandings

Pelikán na zámku Blandings
foto: jan.dusek

Debata k článku

Tohle není recenze
anonymní uživatel, 28 . 10 . 2010, 7:58
Tento útvar se dle mého názoru nedá nazvat recenzí. Jedná se o pouhý popis děje nápadně připomínající záznam ve čtenářském deníku žáka základní školy.


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek