WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Průhledy do historie

Zajímavosti ze španělského parlamentu
Jan Dušek

Výstavu fotografií španělského fotografa Marína v Institutu Cervantes vystřídala výstava jiná. Ta nová mapuje důležité momenty španělského parlamentu.


Výstava Pohledy do historie, od ústavy po současnost sleduje v 66 černobílých i barevných výstižných momentkách politické dění ve Španělsku od roku 1977 do roku 2008. Jejím kurátorem byl Manuel Pérez Barriopedro, držitel Státní ceny za fotožurnalistiku.

Na fotografiích je zachyceno zvláště dění vztahující se k parlamentu, k jeho vzniku, k historicky významným jednáním, nalezneme však též záběry z chodeb a kavárny. Mezi nejstarší události, které jsou zde zachyceny, lze počítat např. ustavující zasedání Poslanecké sněmovny ze 13. 7. 1977 a o den pozdější ustavující zasedání Ústavodárného sněmu. Na fotografii z roku 1978 se sešlo sedm autorů španělské ústavy. Z prosince téhož roku pochází výjev s kampaní k národnímu referendu o ústavě a k téže době patří také, jak španělský královský pár volí. Navíc na výstavě potkáme i zahraniční státníky, anglickou královnu Alžbětu II. a prezidenta SSSR Michaila Gorbačova. Mezi méně vážná témata můžeme počítat např. zachycení fotbalového zápasu mezi poslanci a parlamentními zpravodaji z června 1978, restaurování fasády Poslanecké sněmovny v květnu 1985, sekvenci záběrů na předsedu Poslanecké sněmovny Manuela Marína během jednání o státním rozpočtu na rok 2008 nebo den otevřených dveří Poslanecké sněmovny, kdy obyčejní lidé ukazují s úžasem na díry ve stropě zasedací síně, které pocházejí z pokusu o puč 23. 2. 1981, nebo jak poslanci PSOE tleskají ve znakovém jazyce po schválení návrhu zákona 22. 12. 2004.

Díky této výstavě její návštěvníci se mohli obohatit o poznání důležitých momentů v novodobé historii španělského parlamentu, ale i nahlédnout „za oponu vážných jednání“.


Jan Dušek


Pohledy do historie, od ústavy po současnost, Instituto Cervantes, Výstavní sál IC, Na Rybníčku 6, Praha 2, 28. 4.–12. 5. 2010.

(11. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel jan.dusek)

Obrázky

Pohledy do historie

Pohledy do historie
foto: jan.dusek

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek