WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
Hlučná samota - nymburk jinýma očima

Květen v kině Sokol ve znamení lidských osudů!


Lukáš Kadava

MěKS Nymburk upozorňuje na dva výrazné filmy.


15. května 2010 (sobota) Kino Sokol Nymburk


Květ pouště?

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Film o neobvyklém lidském osudu na pozadí syndromu ženské obřízky.

Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola.

Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let.

Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu.Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě.

Kvalitní film nedělá jen závažné téma. Pokud si autor vybere něco jako ženskou obřízku, rozhodně si tím alespoň zajistí, že se o něm bude mluvit. Aby ale jeho snímek nesklouzl k poučující nudě, musí přihodit ještě něco navíc. Zajímavé herce. Nadhled. Vypjaté emocionální scény. A přesně tohle všechno Květ pouště obsahuje. Chvílemi se pousmějete, chvílemi ukápne velká slza. Po zhlédnutí vám možná přeběhne i mráz po zádech.

Vstupné 70,-Kč, od 19.00 hod.


24. května 2010 (pondělí) Kino Sokol Nymburk


Katka

Film Heleny Třeštíkové je unikátním časosběrným dokumentem, mapujícím čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí.

Proč začala brát drogy? Jak sama říká - chtěla se lišit. Píše se rok 1996 a tehdy devatenáctiletá Katka žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích s nadějí na obyčejný život - touží mít přítele, jednou i rodinu. Happy end se však nekoná. Režisérka zaznamenává ve svém filmu rok za rokem Katčin sestup níž a níž na spirále krádeží, prostituce, fyzického i psychického chátrání, na spirále, přerušované jen občasným vzepětím naděje a odhodlání s drogou skoncovat. Její touha je upřímná, droga ale nakonec vždycky zvítězí. Podaří se Katce konečně najít sílu ve chvíli, kdy otěhotní a budocí mateřství jí nabídne životní motivaci?

Režisérku zaujal příběh mladičké Katky především proto, že na rozdíl od většiny ostatních narkomanů byla schopna svou závislost reflektovat a její beznadějný, syrově autentický zápas, odbývající se převážně v polosvětě squatů, nočních ulic a nádraží, je tím ještě tragičtější. Helena Třeštíková provázela dnes třiatřicetiletou Katku téměř půlku jejího života. Výsledkem je sugestivní obraz života, navždy poznamenaného závislostí a úpadkem. Vedle filmů Marcela (2007) a René (2008 – Evropská filmová cena pro nejlepší dokument roku) tak Katka (2009) představuje závěr trilogie časosběrných dokumentů o osudech lidí, kteří se v důsledku nepříznivých okolností ocitli na pokraji svých sil nebo na okraji společnosti.

Vstupné 60,-Kč, od 19.00 hod.




(27. 4. 2010, 0:00, přidal uživatel Wethes)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 6084 párů očí.

Diskuse k článku




© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek