WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Žijeme v iluzi, hlásá filmový festival Cinema Conspiracy

A co když je to pravda?
Klára Prchlíková

Hitler žije! Bůh je rasista! Obama je loutkou pro nastolení Nového světového řádu! Nevěříte? Pak byste se možná měli podívat na některý z filmů z festivalu Cinema Conspiracy.


V termínu 11.–13. 3. proběhl v kině Aero festival filmů zaměřených na konspirační teorie. Nabídl širokou škálu dokumentů, které upozornily na zhoubný vliv náboženství, tvrdily, že Hitler a Elvis nejsou mrtví, a vylíčily Baracka Obamu jako nástroj nadnárodní organizace, jež se snaží ovládnout svět.

Na film Podraz jménem Obama jsem šla se zdravou zvědavostí. Předpokládala jsem, že dokument navštíví jen pár zapálených fanoušků, ale opak byl pravdou. Kino bylo plně obsazené. Promítáni začalo přesně, avšak ještě několik dalších minut se do sálu trousili diváci. Zdá se, že Obama je pořád aktuálním tématem, které budí pozornost.

Podraz představuje po dlouhých 111 minut odvrácenou tvář nynějšího prezidenta USA. Zlý hoch Barack Obama slouží jakési obchodní korporaci, která dosadila do Bílého domu jeho předchůdce a vybere i kandidáta, který nastoupí po něm. To vše, aby mohla ovládnout svět.

Myšlenka amerického prezidenta jako nejmocnějšího muže světa je dnes už trochu zastaralá. Dle mého názoru by bylo třeba mít v moci i další čelní představitele větších států, aby někdo získal kontrolu nad celou planetou. Na druhou stranu film poukázal na všechny sliby, které Obama porušil, upozornil na názory, jež Obama od svého zvolení radikálně změnil. Celkově však dokument podal nevyváženou směs faktů a paranoidních postřehů. Srovnávání Obamy s Hitlerem a Stalinem? Některé momenty byly prostě přitažené za vlasy. A navíc – pokud by to všechno byla pravda, někdo by určitě zabránil tomu, aby byl film zveřejněn.

Závěrečný epilog dal divákům naději. Svět prý nezmění masy lidí, nýbrž jedinec. Tvůrci pak položili jednoduchou, ale klíčovou otázku: Jsi to právě ty, kdo může změnit svět? A já s nadsázkou odpovídám: „YES I CAN!“


Klára Prchlíková


Podraz jménem Obama!

Podraz jménem Obama! (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 4 (42), 29.3. 2010.

(18. 3. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.prchlikova)

Obrázky

Podraz jménem Obama!

Podraz jménem Obama!
Zdroj: http://watchandthink.files.wordpress.com/2009/04/swsdgl.jpg
foto: Klára Prchlíková
(přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek