WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Vesmírem knih s Raketou

aneb Co nového v labyrintu dětských knih
Denisa Garciová

Nakladatelství Labyrint dalo v roce 2004 vzniknout edici knih pro děti s názvem Raketa. Knihy pro děti chytrých rodičů, jak zní reklamní slogan tohoto dlouhodobého projektu, jsou určeny jak těm nejmenším, tak i starším čtenářům.


Ačkoliv je vydávání dětských knih v době, kdy děti možná více tíhnou k rychlejším médiím, poměrně nejistý podnik, v edici Raketa vycházejí ročně dva až tři nové tituly. Velmi úspěšné jsou knihy světoznámého autora Petra Síse (Zeď, Tři zlaté klíče). Majitel nakladatelství Labyrint, Joachim Dvořák, popisuje počátky spolupráce následovně: „Kdysi jsem dělal pro Labyrint revue rozhovor s Petrem Sísem. Když po několika letech dostal v Bologni na knižním veletrhu zlatou medaili za nejlepší knihu na světě (za Strom života o Charlesi Darwinovi), zavolal mi jeden jeho kamarád. Albatros, který mu předtím vydal dvě knihy česky, o něj zájem neměl. Prý jsou Sísovy knihy špatně prodejné a příliš komplikované. Jsem rád, že si Petr Sís vybral nás, ostatně tento moment byl jedním z důvodů založení Rakety.“

Raketa – to však nejsou jen Sísovy knihy, ale také spousta zajímavých titulů neznámých českých debutantů. „Jistě je důležité umět vyprávět příběhy a také vybrat zajímavé výtvarníky. Autoři s konkrétními nápady (v různé fázi realizace) nás oslovují sami. Máme štěstí, že si můžeme vybírat,“ prozrazuje Dvořák.

Z nejnovější produkce určitě stojí za zmínku Ticho hrocha, které je poněkud netradiční. Kniha vznikla na základě slohových prací dětí z jedné středoafrické školy. Pohádky vycházející z afrického folkloru se opírají o kresby výtvarníka Davida Böhma. Joachim Dvořák, který je také spolupořadatelem festivalu KomiksFEST!, doplňuje: „Obrazotvornost černého kontinentu nemilosrdně bourá naši evropskou představu o tom, jak má vypadat pohádka. Pro děti jsou „černé pohádky“ lehce šokující, pro dospělé jde ale jednoznačně o osvěžující komiks.“

Edice Raketa dala také název stejnojmennému klubu, který sdružuje nezávislé vydavatele dětských knih a jenž v rámci speciálního projektu zdarma zasílá knihy do dětských domovů.


Denisa Garciová


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 3 (41), 12. 1. 2010.

(14. 12. 2009, 12:00, přidal uživatel denisa.garciova)

Obrázky

Umějí, co jiné ne

Umějí, co jiné ne
zdroj: http://myriadofmarionettes.bravehost.com
foto: Dominik Melichar
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek