WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Krvavá romance z dalekého severu

Oběma je dvanáct – ale jí už dlouho…
Petr Nagy

Přibližně v polovině listopadu se v českých kinech objevil švédský film Ať vejde ten pravý režiséra Tomase Alfredsona (1965) – mnoha cenami ověnčený titul označovaný za drama, horor i snímek romantický. Bez ohledu na jeho žánrové zařazení se však nepochybně jedná o další z dnes oblíbených filmů s upírskou tematikou (stačí připomenout adaptaci stejnojmenného komiksu 30 dní dlouhá noc, na plátna převedený první díl populární ságy S. Meyerové Stmívání či Žízeň slavného jihokorejského režiséra Park Chan-wooka).


Dvanáctiletý Oskar neprožívá právě šťastné dětství – vyrůstá bez otce, ve škole jej šikanují a ani mezi obyvateli jejich sídliště nemá žádné kamarády. Jednoho dne se ovšem do vedlejšího bytu nastěhuje nesourodá dvojice, mladá dívka a starý muž, a chlapec v tajemné Eli nachází svou spřízněnou duši. Když však v okolí začne docházet k podivným vraždám, bystrému chlapci ponenáhlu dojde, že jeho nová kamarádka, chovající se často dosti podivně, by s nimi mohla mít něco společného – ale kdo by své první lásce neodpustil pár chyb..

Ačkoliv postava upíra dnes již patří k poměrně obvyklým protagonistům (nejen) hororových filmových děl, zápletka snímku Ať vejde ten pravý působí originálně zásluhou rozhodnutí obdarovat hlavního hrdinu z rodu vampýrů (obdařeného běžnými atributy) ženským pohlavím a nadto podobou dívky ještě nedospělé. Tato volba totiž obohacuje jinak klasickou směs hororu a romance o prvek humoru, pramenící zejména z převrácení tradičních rolí v partnerském vztahu – z dvojice hlavních hrdinů vychází jako silnější a zkušenější mladá upírka, zatímco lidský jinoch zaujímá podřízené postavení toho slabšího a pasivnějšího z dotyčného páru.

Tomas Alfredson dokázal s pomocí autora knižní předlohy i scénáře Johna Ajvida Lindqvista – jenž na vcelku běžném půdorysu děl s upírskou tematikou vystavěl příběh neotřele pracující s příslušným žánrem i jeho klasickými rekvizitami – natočit nevšední snímek, který rozhodně stojí za zhlédnutí.


Petr Nagy


Ať vejde ten pravý (Låt den rätte komma in, 2008, 115 min)

Režie: Tomas Alfredson

Hrají: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist

(20. 11. 2009, 12:00, přidal uživatel petr.nagy)

Obrázky

Ať vejde ten pravý

Ať vejde ten pravý

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek