WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Dárek pro Jana Palacha

Historie jedné smrti
...

Jan Palach „se dočkal“ ke čtyřicetiletému výročí své smrti objemného a působivého dárku v podobě sborníku Jan Palach ´69. Do publikace přispěli svými studiemi nejen někteří studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kteří vznik knihy iniciovali, ale také historikové a filozofové.


Kdo byl Jan Palach? Co jeho čin znamenal a znamená pro tehdejší i současné dějiny? Jak můžeme k jeho sebeupálení přistupovat? Co si vybavíme pod pojmy pražské jaro či Palachův týden? Na tyto i jiné otázky se snaží kniha Jan Palach ´69 poskytnout čtenářům odpovědi.

Sborník se skládá z následujících částí: Historické statě, Eseje, Ohlasy v umění, Zpráva o životě a Edice dokumentů. Texty jsou doplněny fotografiemi z dětství Jana Palacha, z místa činu a také z nemocničního lůžka, které se proměnilo ve smrtelné lože. Jako bonus je ke knize přiloženo DVD s šesti dokumentárními příspěvky, které se k tématu Jana Palacha vztahují.

Kniha čtenářům nabízí historický popis Palachova činu zasazený do dobového kontextu v podobě přehledného pohledu na události od ledna 1968, přes pražské jaro až k Palachovu činu. Prostřednictvím záznamů policejního vyšetřování v oddílu Dokumenty získáme informace o tom, jak na Palachův čin reagovala Veřejná i Státní bezpečnost. Dohledat můžeme i výpovědi svědků. Z celé knihy nám vyvstává plastický portrét Jana Palacha a jeho činu. Postava z nedávné minulosti k nám promlouvá bez použití vlastních slov pomocí svého činu, gesta, sebevraždy...

V knize je také věnována pozornost následovníkům Jana Palacha z domácího prostředí (J. Zajíc, E. Plocek) i ze zahraničí (R. Siwiec, O. Brüsewitz), jejichž sebeupálení jsou také podrobně rekonstruována, avšak jejich činy nevystoupily ze stínu Jana Palacha.

Publikace představuje odborný text, který je však plný emocí, protože je založen na příběhu skutečné osobnosti z naší minulosti. Ať už budou vaše emoce kladné či záporné, jistě vás tato kniha vtáhne do doby let 1968 a 1969.


Andrea Fiřtíková


Kolektiv autorů: Jan Palach ´69. TOGGA, Praha, 2009. 640 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 5-6 (37-38), 11. 5. 2009.

(14. 4. 2009, 12:00, přidal uživatel andrea.firtikova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek