WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Festival složený z krátkých příběhů

aneb pět filmových dnů ve Světozoru
Olga Pavlova

Možnost seznámení s tvorbou mladých talentovaných filmařů poskytl čtvrtý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který probíhal v kině Světozor od 12. do 16. listopadu.


Na první, zahajovací část přišlo hodně českých celebrit, včetně ředitele Karlovarského festivalu Jiřího Bartošky. Přesto největší pozornost publika upoutala moderátorka onoho večera Simona Babčáková, jejíž důvtipné a vynalézané komentáře vytvořily vhodnou atmosféru pro zhlédnutí filmů.

V tomto bloku byl jako první představen film V jako vražda režiséra Magnuše Holmgrena. Film je soustředěn kolem populární hry Scrabble. Jednoho horkého odpoledne muž, který nenávidí svou manželku, pochopí, že tato hra má zvláštní magickou moc. S její pomocí bude spáchána vražda. Tragikomedie z Nového Zélandu To je ona (This Is Her) byla oproti tomu zaměřená na vztah mladé rodící ženy a holčičky, která jí za pár let úplně zničí život. Nejzajímavějším snímkem večera se stal film Já jsem Bob (I Am Bob), živá a vtipná komedie Donalda Rice. Zápletka se točí kolem zpěváka Boba Geldofa a jeho dvojníka, kterého umělec potká v malé anglické vesnici na místní hudební slavnosti.

Na letošním festivalu v mezinárodní soutěži bylo představeno osmnáct filmů, vybraných z více než tisíce přihlášených z Evropy, Oceánie, Severní a Jižní Ameriky.

Zvláštní dojem ve mně zanechal blok erotických filmů, pod názvem SecondSexe: orgasmus na ženský způsob. Snímky byly natočené pěti ženami pro francouzskou společnost SoFilles s účelem přinést nový úhel pohledu na zobrazení ženské erotiky. Ale při vší mé úctě k „ženské tvorbě“ tyto filmy připomínaly spíše kvalitně natočené porno s lehounce nadprůměrným příběhem.

Hlavní cenu se porota rozhodla udělit snímku Pod povrchem (The Ground Beneath) režiséra Rene Hernandeze. Zvláštní uznání si z Prahy odnesly filmy Wrestling od Grímura Hákonarsona z Islandu a E Finita la Commedia, od dvojíce Jean-Jullien Collette a Oliver Tollet z Belgie. Diváci udělili svou cenu snímku To je ona (This Is Her) Katie Wolfové z Nového Zélandu, který byl uvedený v zahajovacím bloku.

Olga Pavlova

4. Festival krátkých filmů Praha, 12. - 16. 11. 2008, Světozor

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 2-3 (34-35), 12. 1. 2009.

(8. 12. 2008, 12:00, přidal uživatel olga.pavlova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek