WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Lehké pobláznění

aneb lehce přeceňovaný film Juno
Ema Stašová

Příběh šestnáctileté dívky, která otěhotní a rozhodne se dítě donosit pro adoptivní rodiče, před rokem pobláznil svět. Scénáristce Diablo Cody vynesl film Oscara, představitelce hlavní role Ellen Page otevřel vrátka do enklávy herců, jejichž jméno se na plakáty píše tučnějším písmem než název snímku… Co může dát Juno divákovi?


Divák český si Juno (2007) dávno stáhl z internetu, takže se do kina nehrne. Viděl pirátskou verzi filmu, kde každé dvě minuty zazní těžko přeložitelný výrok v mizerném překladu. Když roztoužený spolužák Paulie šeptá dívce do ucha „wizard“ (čarodějko) a v titulcích se objevuje „dělej to pomalu“, nezbývá než konstatovat, že pirátství je někdy skutečně zločin.

V příběhu Juno lze spatřovat koncept iniciace bojovníka. Zbrklá puberťačka, otravně přemoudřelá a pyšná na svou „indie“ jinakost, zmoudří díky těhotenství – dosavadnímu životnímu průšvihu. Pozná, zač je toho loket a pozná rovněž sebe sama.

Juno (2007)

Juno (2007) (zvětšit)

Scénář je silný ve třech místech. Za prvé, když Juno zavrhne možnost potratu poté, co se dozví, že její embryo má nehty, a svět je náhle nehtů plný. Za druhé, když dívka po porodu s pláčem odmítá své dítě vidět. Za třetí, když je přenechá neplodné Vanesse, poněkud fádní dámičce, již právě opustil bohémský manžel. Zbytek jsou křečovité „cool“ hlášky.

Oscarová nominace pro Jasona Reitmana za režii je záhadná, protože kromě výběru hudby se výrazněji neprojevil. Film stojí na precizně zvládnutém hereckém výrazu Ellen Page (Juno). Její charisma zastiňuje zbylé herce, ačkoli třeba šibalský J. K. Simmons (Junonin otec), roztomilý outsider Michael Cera (Paulie) a Jennifer Garner (Vanessa), která dosud účinkovala v akčních záležitostech z kategorie B mínus dvakrát podtržená, odvedli dobrou práci.

Juno lehce pobaví, lehce dojme, hladce uplyne a hlavu nezatíží. Nemoralizuje. Právě naopak: ukazuje, jak přínosné je posuzovat okolí s tolerancí. I nedostatky filmu samotného si proto snad zaslouží shovívavost.


Ema Stašová


Juno (USA, 2007, 92 min)

Režie: Jason Reitman

Hrají: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner ad.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 1 (33), 24. 11. 2008.

(7. 11. 2008, 12:00, přidal uživatel ema.stasova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek