WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
muzika - tepe to a buší
rozhovor

Nymburská rocková scéna



Blíží se křest knihy Nymburská rocková scéna II. díl. V rozhovoru s Lukášem Trejbalem se o této akci dozvíte víc.


Před dvěma lety jsme se bavili o prvním díle knihy Nymburská rocková scéna. Teď je tu díl druhý, jak dlouho si na něm pracoval?

Asi stejnou dobu, jako na prvním díle, to znamená něco přes dva roky. Od března 2006, kdy vyšel v novinách profil Mizantropu, který knížku otevírá až vlastně do půlky dubna, kdy jsem upravoval poslední krátké profily, které předběhly novinovou podobu.


O kolika kapelách se v knize můžeme dočíst?

Je to 59 profilů kapel a osobností mapovaného období od roku 1985 až po současnost. Původně jsem chtěl zmapovat pouze dvacetileté období 1985 – 2005, ale nešlo se vykašlat na kapely, který jsou aktivní v posledních třech letech.


Které z těchto kapel považuješ s odstupem času za významné, a podařilo se některým překročit hranice našeho okresu?

Začnu s odpovědí na druhou otázku. Kapel a osobností, kteří se podívali i za píseček našeho okresu, je samozřejmě většina popisovaných. Ať už jde o zábavové kapely jako například Iras, Telegraf nebo Roxor, kteří jezdili a některé stálé jezdí na slavné štace do východních a jižních Čech. Anarcho-punkový Komplex viny vyrazil nedávno na tříkoncertní turné na Slovensko. Legion hraje s přehledem po celé republice. Co se týká první otázky, tak významných kapel je tu také pěkná řádka. Třeba již zmiňovaný legendární Iras. Třináct let po ukončení činnosti se k jejímu odkazu hlásí nejedna kapela. Telegraf, který v loňském roce oslavil 30 let na scéně, je hardrockovou ikonou už také pár let. Hanka Pokorná se prozpívala do muzikálů Daniela Landy, Vojta Říha je již několik let v základní sestavě Blue Effectu, legendy nad legendy. Rozhodně se do povědomí výrazně zapsala i crossoverová parta T.H.C. Myslím, že důležité místo tu zastávali též Lucidum Intervalla jako česká odpověď na americké Swans. Svou hypnotickou hudbu hráli ve všech tehdy vyhlášených pražských klubech.


Kniha obsahuje dvě CD, jaké kapely si na nich můžeme poslechnout?

Dvoj CD je stejně jako u prvního dílu, nedílnou součástí knížky Nymburská rocková scéna, 2. díl. Je na něm 37 skladeb (včetně mp3) zmiňovaných kapel v knížce. Všechny dostupné a kvalitativně poslouchatelné pecky jsem na CD umístil. Někdy to byl opravdu oříšek. Ze starých kazet jsme museli převádět písně do digitální podoby. Jsou to většinou záznamy z živáků. To byl případ Irasu, Spirals, Dětí z Kouřové hory, Sólového sboru nebo skupiny Spider Pepa. Iras je tu zastoupen opravdu charakteristickou skladbou Sekeromlat z konceru v nymburském kulturáku z roku 1991. Ze sampleru svou vysokou kvalitou vyčuhují písně T.H.C., The Hitfakers, Mindway, Lukáš Zíta, či Vít Andršt Quartet. Ovšem všechny kapely a osobnosti tu mají své nezastupitelné místo.


Vím, že jsi na CD přidal i datovou stopu s různými bonusovými materiály. O co se jedná?

Datová stopa obsahuje dokonce čtyři videoklipy. Jsou to klipy Lucidum Intervalla – Jsem, Pavel Kopecký a Sesbíraná skupina – Bon Appétit, Roxor – Monseigneur a Mindway – Reality. Opravdové lahůdky pro příznivce obrázků. Bývalý basák Lucida René Dubovský klip na píseň Jsem upravil jen kvůli vydání 2CD. Je to koncert z Vranného nad Vltavou, kde svou performanci předvádí herec Jarmil Škvrna. Roxor potěší jistě nejednoho fanouška jejich speed metalu. Klip natáčeli v Kostomlatech a v nymburském Kokosu v roce 1989.


Nymburská rocková scéna

Nymburská rocková scéna (zvětšit)


Kniha bude pokřtěna v sobotu 26. dubna, kdo bude kmotrem a jaký je připraven program?

Kmotra chci uchovat v tajnosti. Program křtu, který se koná v sobotu 26. dubna od 19 hodin v KD Nymburk je následující. V kavárně budou hrát dýdžejové Láďa Kutík a Honza Patka především z obou dvojcédéček místní skupiny a také ze svých oblíbených. Na velkém sále zahrají: Authentic, Syrea, Tomáš Grospič, Polabská jazzová společnost a o vrchol večera se postará po třinácti letech obnovený heavymetalový Iras. Ten zaburácí v sestavě: Ben Bártl – zpěv; Jiří Jarolím – kytara; Láďa Dousek – bicí, Petr Matoušek – klávesy, zpěv a Ota Kouřík – basa. Akci bude moderovat Pepa Podolák, který působil na Radiích Delta, Styl nebo Limonádový Joe. Křest jsem pojal jako takový svátek nymburského bigbítu (myšleno region Nymburk). Proto prvních 100 příchozích má pivo zdarma a prvních 50 gulášů je též zdarma. K tomu je připravená studená domácí kuchyně (bábovka, zeleninová placka, nádivka, preclíky atd.). Když bude někdo chtít něco upéct, ať se nestydí a přinese na náš stůl hojnosti do kulturáku. Všichni jsou srdečně zváni!


Kde se dá kniha zakoupit a za kolik?

Knížka + 2CD Nymburská rocková scéna, 2. díl se bude vůbec poprvé prodávat právě na téhle akci v kulturáku za zvýhodněnou cenu 230 korun, jinak v krámech za 280 korun. Knížka bude k dostání v knihkupectvích na Nymbursku (Nymburk, Poděbrady, Lysá nad Labem) a v Kolíně. V létě ji po rockových festivalech bude zřejmě vozit Lubor Maťa. Knihu si také můžete objednat emailem, pište na: l.trejbal (zavináč) seznam (tečka) cz


Předpokládám, že si se neobešel bez sponzorů, kdo ti pomohl uskutečnit tvůj projekt?

Bez sponzorů to opravdu dneska nejde. Chtěl bych především poděkovat městu Nymburku, které mi přispělo stejně jako na první díl největší částkou. Dík patří i Poděbradům, Lysé nad Labem, Pískové Lhotě a Kněžicím. Z ostatních sponzorů mi výrazně pomohly Evolving Systems a Studio Všechlapy. Nesmím zapomenout ani na restauraci Butrint, kulturní dům Nymburk, Cukrárnu Pod žabkou a bratry Baštovi z Poděbrad. Bez všech těchto sponzorů by se mi tento ojedinělý projekt nepodařilo uskutečnit. Opravdu si vážím toho, že knížku a dvojCD podpořily.


Teď jen naťuknu, co chvíli vznikají nové a nové kapely, myslíš už na třetí díl?

Tak na třetí díl už vážně nemyslím. Zmapované období 1985 po současnost, v kterém jsem ve dvou dílech představil 113 rockových kapel a osobností a 76 písní na všech CD, je zatím dostačující výpověď o zdejší rockové scéně za posledních více jak 20 let. Samozřejmě sleduju cvrkot a vím o dalších kapelách, které tu existují. Třeba po mě někdo převezme pomyslný štafetový kolík.


Díky za rozhovor.

(Nymburk, 21. 4. 2008, 0:00)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 9956 párů očí.

Diskuse k článku

Nymburská rocková scéna
anonymní uživatel, 29 . 12 . 2008, 12:25
Milí chlapci, Lukášovi přeji, aby se knížka prodávala. Sám mám první díl a ten druhý si jistě pořídím taky, jen jak budu mít nějakou pětku navíc. Jenom škoda, že v rozhovoru jsou zbytečné pravopisné chyby ("Nesmím zapomenout ani na restauraci Butrint, kulturní dům Nymburk, Cukrárnu Pod žabkou a bratry Baštovi /má být Baštovy/ z Poděbrad. Bez všech těchto sponzorů by se mi tento ojedinělý projekt nepodařilo uskutečnit. Opravdu si vážím toho, že knížku a dvojCD podpořily /správně podpořili/"). Ale to je ta moje profesionální deformace.
Jinak ještě jednou přeji knížce, aby si našla čtenáře. Že tomu tak určitě bude, vůbec nepochybuji. Hans








© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek