WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
Hlučná samota - nymburk jinýma očima
tisková zpráva

Nymburská čajovna na cestě uvede filmy Petra Marka



Tuto neděli, 6. dubna 2008 od 16.00, uvede filmový klub nymburské Čajovny na cestě pásmo filmů, které v televizi či místním kině uvidíte stěží. Tentokrát představí poslední dva celovečerní filmy nezávislého českého tvůrce Petra Marka, filmy Láska shora a Nebýt dnešní.


Petr Marek (*1974) natáčí filmy už od devíti let. Až do dneška pod hlavičkou Unarfilm, amatérské filmové společnosti svého děda a otce, která se věnovala především záznamům hokejových utkání, natočil několik desítek filmů. Nejkratší z nich trvá devět sekund, nejdelší čtyři hodiny. Širší pozornosti se dostalo jeho dvěma posledním celovečením snímkům Láska shora a Nebýt dnešní. Je členem improvizační skupiny Dekadentní divadlo Beruška, skládá muziku, coby Muzikant Králíček se objevuje v dokumentárním opusu Jana Gogoly ml. Národ sobě, v současnosti se věnuje elektronické hudbě v uskupení Midi Lidi, vyučuje na FAMU.


Lásku shora natočil Petr Marek už jako zkušený amatérský filmař. Šestnáctimilimetrový barevný film nese hravou road movie, která se jako bludná říčka nachází a zase ztrácí a to i ve filmové formě. Stylizované, toporně či rozverně hrané pasáže se mísí s mrazivě silnými dokumentárními, v nichž jsou herci nuceni vypadnout ze svých rolí. Vše podporuje autorská hudba.

105 minut, 2002, v hlavní roli Prokop Holoubek, dále hrají Magdalena Hrubá, Jana Marková, Bohdan Karásek, Petr Marek, Vít Janeček a další.


Nebýt dnešní je důkazem, že i malou digitální kamerkou a s minimálním štábem je možné natočit formálně propracovaný a zajímavý film. Parta feťáků se vydává na chatu, se záměrem zbavit se v lůně přírody závislosti. Po úvodu zdánlivě psychologického dramatu však režisér rozvíří a proplete filmový čas takovým způsobem, že se vám z toho zatočí hlava.

2005, 110 minut. Hrají: XXXH´X XOˇXXOXX - Gerard Hudeček, Jiří Najvert, Marta Pilařová.


(bližší informace o obou filmech na webu Petra Marka: http://www.unarclub.cz/Unarfilm.html)


Oficiální i neoficiální projekce pro kamarády začali v Čajovně na cestě pořádat nadšenci kolem kulturního serveru Hlučnásamota.net před nedávnem. “Nabídka zajímavých filmů v Nymburce chybí,” říká jeden z nich, Aleš Mocek. “Když se podíváte na nabídku kina, je jasně vidět, že tady běží jen mainstreamové filmy a na ty dobré, co se urodí na festivalech, zbyde místa jen sporadicky, pokud vůbec.”

“Díky kontaktům se studenty filmových škol a nezávislými tvůrci jsme schopní dovézt do Nymburka filmy, které jinde k vidění nejsou. Často se objeví jen na úzce zaměřených festivalech a zapadnou, což je škoda,” říká druhý z organizátorů, student dokumentárního filmu, Honza Šípek. “Často se říká, že na klubové filmy by na malém městě nikdo nechodil. My zkoušíme, jestli to tak doopravdy je, a zatím jsme příjemně překvapeni. Jsme samozřejmě svázáni autorským zákonem. Proto do oficiálních projekcí zařazujeme jen filmy, k nimž můžeme získat svolení přímo od tvůrců. Ostatní si můžeme pouštět maximálně pro sebe,” dodává.


Kontakty

filmový klub

- Aleš Mocek - 724 331 896

- Honza Šípek - 776 817 817

Čajovna na cestě http://eldar.cz/naceste

(Nymburk, 30. 3. 2008, 0:00)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 5934 párů očí.

Diskuse k článku




© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek