WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Hora jménem Padoucnice

Rodinná kronika Davida B. ve dvou barvách
Markéta Holanová

Šestým dílem se uzavírá jeden z nejzajímavějších komiksových počinů, které se v Čechách objevily.


Komiks. Obrázky. Vlastně docela jednoduché. Možná jste jako malí také kreslili obrázkové příběhy. Mohl v nich být čaroděj, princezna nebo třeba sousedovic pes. V prvních příbězích Davida B. byla Čingischánova vojska. David stál v jejich čele a vždy porazil protivníka. Protivníkem, kterého ve skutečném životě nikdy nemohl porazit, je bratrova nemoc – epilepsie.

V Davidově dalším příběhu se na stránkách objevuje jeho vlastní rodina. Pokusy vyléčit Jeana-Christopha selhávají, nepomáhá ani tradiční medicína, ani alternativní přístupy jako makrobiotika. Život se stává nekonečným koloběhem zklamání, každá porážka je jen dalším krokem směřujícím k vrcholku hory zvané Padoucnice. Jakýkoli pokus vyhnout se výstupu na tuto horu je nemožný. Epilepsie sice fyzicky zasáhla pouze Jeana-Christopha, ale podepisuje se na všech členech rodiny. Pro Davida je jediným způsobem úniku tvorba komiksů.

Styl kresby by svou jednoduchostí mohl připomínat dětské obrázky, kdyby se ovšem v jeho pozadí nerozpínal jiný svět, který zpětně neodvolatelně ovlivňuje svět skutečný. V některých místech až ornamentální charakter kresby postupem času ustupuje výraznějšímu, expresivnějšímu ztvárnění, tak jako se mění situace. Obklopují nás přízraky dětství, mezi kterými se neslyšně prochází dědeček v podobě podivuhodného ptáka, následovaný čínským drakem, symbolickým ztvárněním epilepsie. Agresivní výpady Jeana-Christopha, spojující v sobě poslední záchvěvy aktivního odporu proti nemoci a vědomí vlastní bezmoci, zobrazené až kubistickými liniemi, působí děsivě. Padoucnice není jen bolestnou rodinnou kronikou, ale i působivým čtením o sisyfovské, přesto nutné snaze dokázat nemožné. A tak bez dechu zavíráme knihu, z jejíž černočerné obálky zmizely všechny dětské kresby a zůstal jen stočený čínský drak.


Markéta Holanová


B., David: Padoucnice 6. Překlad: Markéta Štěpánková. Mot, Praha 2007. 92 stran.


LitENky č. 2/28, roč. 2006/2007

(24. 11. 2007, 12:00, přidal uživatel marketa.holanova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek