WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Tohle jaro jsem vyl míň jak obvykle!

Arto Paasilinna prohání čtenáře bláznivou divočinou
Ina Marešová

Známý finský spisovatel přichází s novým románem ,,Vlčí léto laponského mlynáře", mužským příběhem plným zvířat, alkoholu a svérázných venkovských figurek.


Pohledný, avšak poněkud podivínský mlynář Gunnar Huttunen dráždí své konzervativní okolí potřebou si občas jen tak zavýt. Jediný, kdo má pro takové doslova psí kusy pochopení, je boubelatá propagátorka pěstování zeleniny Sanelma, jejíž kypré tvary se mihnou příběhem v několika lepších chvílích Gunnarova života. Horliví sousedé sošného, ale bohužel lehce výstředního mlynáře zavřou do psychiatrické léčebny, z níž záhy prchá, a stává se tak lovnou zvěří. Přáteli na útěku divočinou jsou mu zamilovaná propagátorka a alkoholický pošťák Piittisjarvi, a tak je poměrně nasnadě, že to nedopadne nijak dobře.

Románem se míhá řada groteskních motivů - mlynářův v divočině dodělaný korespondeční obchodní kurz, pro Paasilinniho prózy typická sportovní soutěž, která se zvrhne v honičku, milostné dobrodružstvíčko s občasným štastným zavytím - radost pro milovníky absurdních situací a kritiky zkostnatělé finské luteránské církve.

Když alespoň zběžně prolistujete další knihy populárního autora (Chlupatý sluha pana faráře, Les oběšených lišek, Zajícův rok,…), nepochybně vás zarazí jména hlavních postav - Huttunnen, Huuskonen, Juntunen… Zkrátka to působí, že se šílený hrdina neustále převléká. Vždy je na útěku, vždy je zavržen nebo minimálně nepochopen a téměř vždycky má poblíž nějaké chlupaté zvíře nebo hůř - jako chlupaté zvíře se chová sám.

Pokud jste tedy odpůrci pravých kožešin a nefandíte honičkám v divoké přírodě, nic se nestane, když si huňatou přehlídku necháte ujít.


Arto Paasilinna: Vlčí léto laponského mlynáře. Překlad: Jan Petr Velkoborský. Ilustrace: Jiří Slíva. Vydal: Hejkal, Havlíčkův Brod 2007. 208 stran.


Ina Marešová


LitENky č. 1/27, roč. 2007/2008

(21. 10. 2007, 12:00, přidal uživatel ina.maresova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek