WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Dokonalá architektura Toma Stopparda

Rock´n´roll nejen v Národním, ale i do kapsy
Stefan Segi

Je rozhodně dobře, že knižní vydání Stoppardovy hry Rock´n´roll vychází ihned po úspěšném uvedení v Národním divadle. Vzhledem ke složitosti textu a četným ideologickým zamyšlením se totiž nejedná o suvenýr, který má připomenout příjemné chvilky v divadle, nýbrž se jedná o dobrého pomocníka pro celkové uchopení Stoppardovy koncepce.


Rock´n´roll patří k textům, které si o podrobnější výklad přímo říkají. Stoppard totiž nepracuje s literaturou jako s tajemstvím. Každá věta má své opodstatnění, je dobře promyšlená a zdůvodněná. Stejně je tomu i s postavami. Jistá míra jejich psychologizace slouží pouze k větší věrohodnosti charakterů. Inspirován Kunderou, Stoppardův dialog není soubojem individualit, nýbrž soubojem ideologií, což koneckonců autor nijak neskrývá. A právě knižní vydání tuto funkci ještě zdůrazňuje. Čtenář konečně dostává možnost podrobně se zamyslet nad monolitickými promluvami, které mají za cíl prezentovat ideologická stanoviska jednotlivých postav.

Musím proto vyzdvihnout cenu vcelku rozsáhlé předmluvy, ve které autor popisuje část své tvůrčí metody a odhaluje velmi precizní a logické postupy, které ho vedou k předkládání konkrétních tezí a postupů, které se ve hře objevují. Jistě je v tomto světle třeba zmínit protějšek, který k textu představuje hudba. Kontrast dokonalé ideologické promyšlenosti a lidského nezájmu a bezohlednosti je totiž zdůrazňován na jedné straně oním rock´n´rollem, nejspontánějším z hudebních projevů, na straně druhé pak náročnými skladbami kapely Pink Floyd, jejíž hudba bývá přirovnávána k dokonale propracované architektuře.

Pokud jste tedy shlédli představení Rock´n´roll a chcete se nad ním ještě pořádně zamyslet, anebo chcete vědět, kolem čeho je poslední dobou v ND takový humbuk, nezbývá než knižní vydání hry vřele doporučit. Pokud vás zajímá, jak to tehdy doopravdy bylo s rock´n´rollem, přečtěte si raději Bez ohňů je underground Milana Hlavsy.


Stefan Segi


LitENky č. 5/25, roč. 2006/2007

(16. 4. 2007, 12:00, přidal uživatel stefan.segi)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek