WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Thermopyly tak trochu jinak

Helena Sellnerová

Poslední dobou se nám čím dál tím více na plátnech našich kin objevují filmy inspirované komiksovým médiem. Po Spidermanovi přišla hořící kostra Nicolase Cage se silnou motorkou sloužící ďáblu - Ghost rider. Celou etapu ukončila Bitva u Thermopyl, jež měla premiéru v našich kinech v březnu.


Člověk by čekal heroické ztvárnění s až epickým rozsahem. To se však nekoná. Autor jen slepě převypráví několikastránkový komiks Franka Millera. V úvodních titulcích je napsáno, že film je podle komiksové předlohy, ale bylo by možná lepší jej poněkud upravit a vysvětlit diváku, že jestli četl předlohu a nestojí jen o několik opravdu graficky vychytaných kousků, tak nemá cenu platit vstupné. Je to jeden z případů, který není neobvyklý ani v české literatuře - obsah pohltila forma.

Příběh je jednoduchý. V thermopylské soutězce bojuje skupina 300 Sparťanů vedených fanatických králem Leonidasem, sem tam jim tam pomáhá skupinka Řeků, kteří před finálovou bitvou utíkají domů a zanechávají lakedaimonské na pospas statisícovým armádám perského krále Xerxe.

Čekala bych zpracování s větším ohledem na historii. Ghost rider byl dobrý v tom, že nezesměšňoval odvážný čin, o což se nechtěně zasloužilo zpracování tématu.

Nechci autory napadat zbytečně. Nejsou první, kteří přehánějí. Už Hérodotos se zmiňoval o extrémních číslech. Tvrdil, že celá armáda perského krále čítala i s vozataji, loděmi a jízdou 5 283 200 mužů, z čehož 1 700 000 bylo jen pěšáků. To je však nereálné. Dnešní odhady udávají počet mezi 100 až 200 tisíci bojovníky velkokrále.

V druhé půli filmu může divák vychutnávat zpomalené záběry kamery při soubojích. V několika okamžicích jsou ale nevhodné, až to svádí k nudě. Při prostříhání filmu by zabrala kvalitní část asi sedmdesát minut, ale na škodu by to nebylo, ba naopak by došlo ke zvýšení úrovně scén i snímků. Hrátky s kamerou bez pompézních scén nejsou řádně podpořeny hudbou, které by se dalo krásně využít jako alibistického prvku, což bylo možné vidět například v Asterixovi, Obelixovi a Vikinzích.

Jedna z věcí, která může inspirovat k návštěvě kina ženy, jsou velmi krátké úbory spartských bojovníků. Hlavní hrdina lehce sahá na paty Arnoldu Schwarzeneggerovi, co se svalové hmoty týče. Musím ale pochválit výběr zbylých 299 vojáků, kteří jsou přirovnatelní i k normálnímu muži, takže z plátna na nás nekouká jen hejno terminátorů.

Královský pár doplňuje ideál krásy dnešních přehlídkových mol (nyní beru v potaz míry) - Leana Headey. Krásně se s Leonidasem esteticky dopňují, ale pochybuji, že je to ideál tehdejší společnosti. Film nám podvědomě vrývá do hlavy obraz stoprocentního muže a ženy, který se od dnešní společnosti vyžaduje, všichni se k němu snaží přiblížet, avšak jen několik šťastných jej dosáhne.

Na konci se mi líbilo, že ač klasický film "made in USA", úplným happy-endem neskončil a potvrdil, že i několik lidí může změnit celé dějiny.

Mým názorem je, že náklady na výrobu se již producentům vrátily, takže jestli jste viděli předfilmové ukázky, které měly za úkol přivábit poroznost a naladit diváka na neočekávaný zážitek, není třeba zvyšovat obrat z díla a raději znovu prostudujte program kina. Jistě se tam na dvě hodiny strávené před plátnem najde něco vhodnějšího.


300: Bitva u Thermopyl, 2007, Režie: Zack Snider. Hrají: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Vincent Regan, Rodrigo Santoro, Andrew Tiernan.


LitENky č. 6/26.

(15. 4. 2007, 12:00, přidal uživatel helena.sellnerova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek