WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Smrtelná hnízda Kateřiny Kováčové

Ilona Koulová

Hnízda jsou debutem třiadvacetileté autorky z Příbrami a vydalo je Centrum křesťanské kultury sv. Vojtěcha v Ústí nad Labem; svazek má 152 (!) stran.

Autorka za tento počin v říjnu 2OO5 získala Ortenovu cenu, kterou uděluje nakladatelství Mladá fronta ve spolupráci s hlavním městem Praha nejlepším mladým spisovatelům do třiceti let.


Přestože je kniha formálně rozčleněna do tří oddílů, jde o kompaktní celek, kde se jednotlivé části vzájemně prostupují. První část s názvem Zakřečím jsou kratší poetické texty. Druhá (Z vrány napršelo) je souborem pěti básní. A konečně knihu završuje povídka Sršní kámen, která tvoří značnou část rozsahu.

V celku máme před sebou surovou výpověď ze života: vzpomínky na dětství - vážné i veselejší; realisticky vystižené soužití lidí, kteří, byť patří do jedné rodiny, jsou si naprosto cizí. Autorka se nesnaží nic zastírat, její obrazy jsou skutečné a syrové. Nutno podotknout, že neušetří čtenáře ani naturalistického líčení scén plných hnusu, bolesti a smrti - ta je, abych tak řekla, poněkud všudypřítomná, její téma prosakuje celým dílem.

Svazek doplňují ilustrace Milana Žáka. Mám však pocit, že knize moc nepřidávají, působí spíše laciným dojmem.

Kováčová, Kateřina: Hnízda. Ústí nad Labem, Centrum křesťanské kultury sv. Vojtěcha 2005. 152 s.

(19. 3. 2006, 12:00, přidal uživatel ilona.koulova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek