WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Ve spacáku v knihovně

Štěpánka Pašková

Program pro děti k andersenovskému jubileu připravila i nevelká knihovna na Zbraslavi. Letos se už podruhé připojila k dalším 392 knihovnám zČeské a Slovenské republiky, Polska a Rakouska a uspořádala pohádkovou "Noc s Andersenem".


Nápad slavit takto s dětmi narozeniny milovaného pohádkáře vznikl v Uherském Hradišti už před pěti lety a tradice se od té doby stále šíří.

Tento rok, v noci z 1. na 2. dubna, se sešlo ve zbraslavské knihovně 19 dětí ve věku 7 - 12 let. A já se musím upřímně přiznat, že dětem tuhle pohádkovou noc závidím. Hned jak se v 18 hodin všechny sešly, čekal je úvodní Andersenův příběh, který vystřídalo sázení stromu Pohádkovníku v zahrádce u knihovny. Šlo o stromek opravdu prapodivný, jak už to u Pohádkovníků bývá, i když dospělí by určitě mávli rukou, protože to byla „jenom pomlázka“!

Pak byl připraven další program: literární kvíz, při kterém děti musely některé odpovědi hledat v knížkách, později následovala tichá pošta, dětské šipky, na třech počítačích byl zpřístupněn andersenovský chat mezi knihovnami, ale to všechno byl teprve začátek. Během večera se za dětmi přišla podívat i spisovatelka Helena Němcová, která přečetla několik příběhů ze své knížky Pokladnice pohádek.

Určitě největším zážitkem byla ale pro děti noční návštěva zbraslavského loutkového divadélka Rolnička. Děti se mohly nejen účastnit zkoušky zbraslavských ochotníků, a tak vlastně zhlédnout celou pohádku o Kašpárkovi a strašidlech, ale hlavně se pak podívaly i do zákulisí, prohlédly si zblízka loutky, prošly se mezi kulisami a po lávkách nad jevištěm. Jak jsem se dozvěděla od paní knihovnice, děti byly tajuplnou divadelní atmosférou uchváceny.

Stejné nadšení vzbudila prý i loňská hra po budově místní knihovny, kde jsou uloženy divadelní kostýmy. Jedním z úkolů prý bylo uhodnout, které pohádkové postavě patří který kostým. V budově knihovny měly děti i své spacákové ležení, a tak, když po půlnoci začaly být už paní knihovnice znavené (děti jsou k neutahání), přečetlo se ještě několik pohádek na dobrou noc, a pak se všemi hlavičkami proháněli psi s očima obrovskýma jako dva mlýnské kameny, princezny, které spí na hrášku, i cínoví vojáčci.

Nápad pořádat nocování s Andersenem se mi moc líbí a bylo by hezké, kdyby se připojovaly i další knihovny, protože taková akce má určitě smysl. Děti si ráno z knihovny neodnášely zdaleka jen diplomy, sladkosti a malé rolničky na památku.

(26. 4. 2005, 12:00, přidal uživatel stepanka.paskova)

Debata k článku

tablet pc airis
anonymní uživatel, 19 . 9 . 2007, 11:23
Grazie. Questo significa tanto per i vostri clienti.

pc game call of duty 3 stud inclinazioni bluff
sims 2 cheats downloads KĂ?Âśnige Verein
esmas programa pc gratis cuentabankaria jovial veintiuna
download software inventario coniglio
home computer network management denomination

tablet pc airis
anonymní uživatel, 19 . 9 . 2007, 11:22
Grazie. Questo significa tanto per i vostri clienti.

pc game call of duty 3 stud inclinazioni bluff
sims 2 cheats downloads KĂ?Âśnige Verein
esmas programa pc gratis cuentabankaria jovial veintiuna
download software inventario coniglio
home computer network management denomination


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek