WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Scéna - Bylo

Anna Doupovcová

„I cesta může být cíl“ – Divadelní festival Na Cestě


Již po páté se studenti Slezské univerzity v Opavě zhostili organizace divadelního festivalu Na Cestě… a již po páté úspěšně. Festival, který proběhl 9.-12. listopadu a sloužil jako přehlídka převážně amatérských divadelních souborů, byl určen jak pro studenty Slezské univerzity, tak i pro divadelní kritiky či širokou veřejnost. Každý si mohl v programu vybrat z široké nabídky představení známých i méně známých. Z těch nejzajímavějších se sluší jmenovat soubor DUO podprůměrných s představením Ksichtbook/čekání na Zuckerberga – jednoaktová hra o Facebooku a rozpadu mezilidských vztahů, inscenace Putin lyžuje od Divadla Líšeň, která pojednává o nástupu Putina k moci a o směřování Ruska k totalitnímu režimu, a v neposlední řadě také Divadlo Dno a jeho hra HOSPODIN aneb Kdopak by se Boha BAR vyprávějící ty nejstarší biblické příběhy v hospodském prostředí. Po večerech bylo možné účastnit se autorizovaného čtení v kavárně Evžen či koncertu jazz-rockové kapely Way Out. Pro nadšené diváky zajímající se o divadelní řemeslo byly připraveny dopolední workshopy: jeden zabývající se scénografií, kde si účastníci mohli zkusit přípravu hry o Petru Panovi, a druhý s náplní dramatické výchovy a ukázkou toho, jak se dají divadelní techniky využít v praxi.

„Ačkoli jsme již od prvního ročníku věděli, že nás příprava festivalu čeká a nemine, byli jsme překvapeni množstvím práce, kterou jsme museli odvést, většinou na poslední chvíli. Navzdory všem nenadálým událostem, se kterými se při pořádání takové akce musí počítat, však festival proběhl z našeho pohledu velmi úspěšně,“ uvedla jedna z organizátorek Eliška Seveldová, studentka třetího ročníku Kulturní dramaturgie.



Deváté srdce - pohádka pro odvážné děti


Dramaturgové činohry Národního divadla pravidelně zařazují do repertoáru pohádky různého charakteru. Ať už je to slovenská pohádka Radúz a Mahulena, stále hojně uváděná a navštěvovaná, Lucerna českého klasika Aloise Jiráska nebo dobře známý příběh o Sněhové královně v hlavní roli s Miluší Šplechtovou. Na konci listopadu měla ve Stavovském divadle premiéru hororová pohádka Deváté srdce. V titulních rolích se divákům představují tváře dobře známých českých herců, jako je František Němec, Vladimír Javorský, Jan Hartl nebo David Matásek, i tváře nové - Radúze Máchy, absolventa JAMU, Igora Orozoviče, absolventa DAMU. Režisér Juraj Herz nám předkládá klasický příběh boje dobra se zlem, kde samozřejmě statečnost a láska vítězí nad podlostí, záští a chtíčem. Často střídané avšak velmi jednoduché kulisy dodávají celé scéně na pohádkovosti a výkřiky dětského publika vytváří příjemnou atmosféru.


DEVÁTÉ SRDCE. ND V PRAZE. PREMIÉRA 25. 11. 2011. REŽIE: J. HERZ. HRAJÍ: RADÚZ MÁCHA, IGOR OROZOVIČ, LUCIE ŽÁČKOVÁ, PAVLA BERETOVÁ.



Drábkova Koule se koulí z Radioservisu na CD


David Drábek, který v minulosti absolvoval studia filmových a divadelních věd na Palackého univerzitě v Olomouci, je v současné době uměleckým šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové. Proslavil se zejména svým rozhlasovým debutem Vykřičené domy z roku 2007, za který získal v roce 2008 Cenu Prix Bohemia Radio. V letošním roce vysílal ČRo 3 – Vltava jeho novou rozhlasovou hru: Koule. Hra je jakýmsi pásmem vzpomínek bývalé atletky, která v rádiu vede rozhovor s moderátorem. Ztvárnění hlavní postavy atletky Mileny se ujala Pavla Tomicová, role moderátora se zhostil Jan Vondráček. Hra se pro svou komičnost a autenticitu stala nejoblíbenějším diváckým pořadem roku. Nyní ji na CD vydává Radioservis Českého rozhlasu a vyšla také knižně v nakladatelství Akropolis či v souboru her s názvem Aby se Čechům ovary zachvěly.



14e Festival du film français 2011


V listopadových dnech, konkrétně mezi 24. a 30. listopadem, proběh v České republice čtrnáctý ročník Festivalu Francouzského filmu. Filmy se nepromítaly jen na území hlavního města Prahy, ale do festivalu se zapojily také České Budějovice, Olomouc, Brno, Hradec Králové, Ostrava, Pardubice a Plzeň. Po dobu šesti dnů byly pražským milovníkům francouzského filmového umění otevřeny kinosály Světozor, Lucerna, Cinestar Anděl a Kino 35 Francouzského institutu v Praze. Celková návštěvnost kin se vyšplhala na 18 079 návštěvníků po celé republice. Mezi nejvíce navštěvované snímky patřila klasická Knoflíková válka režiséra Ch. Barratiera uvedená v předpremiéře nebo Melancholie diskutovaného režiséra Lars von Triera. Celý festival byl vhodně doplněn doprovodnou výstavou v Pasáži Lucerna, která byla volně přístupná od 1. do 30. listopadu a nesla název Platnu kreslí svět.


Anna Doupovcová


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 9, č. 2 (52), 27. 2. 2012.

(4. 12. 2011, 12:00, přidal uživatel anna.doupovcova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek