WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Internet v červeném kabátku

Nevěra 21. století
Aneta Rebernaková

Znáte to: je večer, v televizi nic nedávají, vám se nechce dělat nic intelektuálně náročného… Právě pro tyhle chvíle je vhodné sáhnout po knize Martiny Formanové.


Autorka je známa romány a povídkami pro ženy. Skladatelku voňavého prádla a Trojdílné plavky v tomto roce doplnil další příběh, tentokrát zasazený do prostředí amerického Big Apple – New Yorku. Nevěra po americku nám představí dva manželské páry. John, Andrea, Liz a Harold řeší úplně běžné problémy – procházejí krizí středního věku, vychovávají děti nebo budují kariéru.

John a Andrea spolu žijí dlouho, mají spokojené manželství, děti. Prostě šťastný život. Ale oba začínají cítit, že už jim chybí ta stará vášeň. Andreu přestává uspokojovat být jen ženou v domácnosti, John musel opustit svoje sny a snaží se za každou cenu uživit rodinu. Manželství Liz a Harolda je naproti tomu úplně jiné. Liz jde tvrdě za svou kariérou a Harold doma nemá co dělat. Aby toho nebylo málo, Liz si myslí na jiného muže.

Hrdinům tentokrát pomůže i zavaří internet a jeho neuvěřitelná volnost a anonymita. Jak už to tak bývá, spojení s realitou je nevyhnutelné. A tak musí dříve či později všichni přiznat pravdu.

Děj se odehrává v New Yorku, ale v knize to není vůbec patrné. Mohlo by se to klidně stát ve Štrasburku nebo v Olomouci. Díky zajímavě řešeným kapitolám lépe pronikáme do mysli a pocitů postav, což nám umožní je lépe pochopit a najít si svého favorita. Příběh má spád i rytmus. Humor nechybí v žádném díle Formanové. Podává události denního života s lehkou ironii a nadhledem, nikoli však pohrdavě nebo neskutečně.

Nevěra po americku jistě poslouží svému účelu. Pochopitelně potěší fanoušky Martiny Formanové, ale dokáže zaujmout i úplného začátečníka v oboru. Doporučuji knížku na zimní večery s čokoládou, protože tam je přesně její místo. A nejlepší na tom je, že si ani na nic jiného nehraje.


Aneta Rebernaková


Formanová, Martina: Nevěra po americku. Praha: Eroika 2011. 200 stran.


Nevěra po americku

Nevěra po americku

zdroj: www.eroika.cz

(29. 11. 2011, 12:00, přidal uživatel aneta.rebernakova)

Obrázky

Nevěra po americku

Nevěra po americku
zdroj: www.eroika.cz

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek