WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Možná najdete svůj životní příběh!

Nesmrtelné povídky Jana Balabána
Lucie Zinke

Díla loni zesnulého spisovatele Jana Balabána mají nadále nálepku "oblíbené", a proto nakladatelství Host vydalo v roce 2010 jeho souborné dílo s názvem Povídky (Dílo I). Průřez toho nejlepšího ze spisovatelovy povídkové tvorby vás donutí zamyslet se nad vším, co souvisí se životem člověka.



Jan Balabán: Povídky

Jan Balabán: Povídky (zvětšit)


Sbírka obsahuje celkem 69 povídek a je rozdělena do několika částí. Zahrnuje jak příběhy již publikované v předešlých autorových sbírkách (Středověk; Prázdniny; Možná, že odcházíme; Jsme tady), tak úplně nové. Jedná se o průřez jeho tolik oceňovanou povídkovou tvorbou: sbírka povídek Možná, že odcházíme byla v roce 2004 nominována na Státní cenu za literaturu a v roce 2005 získala cenu Magnesia Litera v kategorii prozaických děl. Letos, dne 10. 4. 2011, Jan Balabán opět tuto cenu obdržel za své posmrtně vydané dílo Zeptej se táty, které jsme recenzovali v předminulém čísle (Komu zvoní hrana? Tobě!).

Autor líčí osudy svých postav, popisuje jejich trable, myšlení, životní postupy a jejich životní příběhy. Kniha je psaná bohatým, ne příliš běžným jazykem a občas je zapotřebí se nad ní zamyslet. Všechny povídky začínají i končí nepředvídatelně, proto se jejich "rozuzlení" nedozvíte, dokud je nedočtete až do konce. Spisovatel jednotlivé historky nijak neuvádí, chybí v nich jakási „předehra“ pro děj, rovnou vypráví hlavní příběh. Rád se zabývá popisy prostředí, a to hlavně přírody, která se ve vyprávění častokrát vyskytuje, a popisy postav, především uvažováním jednotlivých osob v příbězích.

Sbírka je sice obsáhlá, avšak stránky vám rychle ubíhají, vše se čte díky plynulému ději výborně. První svazek Balabánových sebraných spisů se vydařil. Pokud byste se chtěli s autorovými příběhy více sžít, doporučuji si jako první přečíst doslov Petra Hrušky.


Balabán, J.: Povídky (Dílo I). Brno: Host 2010. 528 s.

(27. 3. 2011, 12:00, přidal uživatel lucie.zinke)

Obrázky

Jan Balabán: Povídky

Jan Balabán: Povídky
zdroj: hn.ihned.cz & knihy.abz.cz
foto: Lucie Zinke
(přidal uživatel lucie.zinke)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek