WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Škola základ života na FHS

Netradiční filmové večery na Fakultě humanitních studií UK
Klára Rynešová

Pokud jste znudění aktuální filmovou produkcí, pokud nechcete platit za drahý lístek do multikina nebo pokud jen nemáte zrovna, co dělat, tak čtěte dál. Každý středeční podvečer se totiž můžete vypravit na Fakultu humanitních studií v Jinonicích, kde vám členové místního studentského filmového klubu připraví příjemný a kvalitní filmový zážitek. A nejen to. Rodinná atmosféra, horký čaj a křupavé sušenky, co víc si přát?


Škola základ života

Škola základ života (zvětšit)

Studenti Fakulta humanitních studií UK pořádájí každý týden v rámci místního filmového klubu takzvané filmové večery. Konají se v budově Univerzity Karlovy v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5), kam se hravě dostanete metrem linky B, nebo jinou formou dopravy (koně ani kolo v těchto dnech, vzhledem k povětrnostním podmínkám, nedoporučuji). Když se vám tedy podaří dostat se až do budovy UK, konkrétně do místnosti 1036, která se nachází v přízemí, tak vás určitě mile překvapí příjemně rodinná atmosféra, která vás jistojistě neopustí po celý večer. Přivítají vás srdeční studenti místní fakulty, jejichž jediným zájmem je, aby si všichni čas, který zde stráví, hezky užili. Proto si myslím, že od tohoto okamžiku vám bude multikino připadat jako prostor, ve kterém už filmy nechcete, až na pár výjimek, nikdy vidět.


Nyní, když si vyberete vhodné a pokud možno pohodlné místo, což je v posluchárně dost náročné, vám doporučuji, abyste se vydali pro občerstvení. Nejprve vás ale musím zklamat, popcorn ani kolu zde nenajdete. Zato vás zahřeje několik druhů čaje, nebo kávy a k tomu zasytí výborné sušenky, krémové trubičky nebo lahodná čokoláda. A nyní už k programu.


Každý semestr má určité téma a vejde se do něj kolem deseti filmových děl. Můžu dodat, že tato díla jsou ve většině případů vybraná s citem, kvalitní a osvědčená. Filmy zapadají do jednotící myšlenky celého semestru a zastupují zahraniční i domácí tvorbu. Letošní, zimní filmový semestr na FHS se nese v duchu hesla: Škola základ života. Do tohoto rámce zasadili organizátoři sedm perfektně zapadajících filmů. Prvním snímkem, který byl v rámci tématu uveden bylo filmové drama Špatná výchova španělského režiséra Pedra Almodóvara. Následujícím snímkem, který byl vybrán, je skvost Mika Nicholse Absolvent s naprosto úžasným Dustinem Hoffmanem. V Absolventovi je zastoupeno vše, co má v oskarovém filmu být: dokonalá hudba, skvělé herecké výkony, propracovaný scénář, o kameře ani nemluvě. Dalším filmem, který následuje po Absolventovi je scifi horor Fakulta Roberta Rodriguese. Čtvrtý promítací večer patřil německému snímku Náš vůdce (můžete znát taktéž pod originálním názvem Die Welle) režiséra Dennise Gansela. Po shlédnutí tohoto filmu mi běhal mráz po zádech. Promítání všech výše uvedených filmů na FHS již proběhlo.


Předpokládám, že vás, ale bude spíše zajímat, které filmy můžete ještě navštívit. Nejbližším snímkem, který nás čeká 7. prosince je film z roku 1946 Život je krásný (r. Frank Capra), který se bude výjimečně promítat v klubu K4 v Celetné 20. Poté, 15. prosince se můžeme těšit na nadpozemského Pozemšťana Richarda Schenkmana. A posledním lednovým filmem (5.1.), kterým si můžete zpestřit čekání na zkouškové období, je klasika českého filmu Obecná škola.


Po úspěšném výběru filmové projekce můžete počítat s krátkým úvodem od pořadatelů. Organizátoři večera vám poskytnout stručné zařazení díla do kontextu aktuálního tématu a zároveň i jeho vymezení ve světě filmu. Poté stručně nastíní děj a uvedou některé zajímavosti z natáčení. A nyní nastává chvíle, kdy světla zhasnou a vy si začnete pomalými doušky vychutnávat nejen váš čaj, ale především právě promítaný film. Takže vám přeji dobrou volbu, nekomplikovanou cestu a příjemný filmový zážitek.


Klára Rynešová


Filmový klub FHS, budova UK v Jinonicích, 13.10.2010 – 5.1.2011

(2. 12. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.rynesova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek