WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Poezie není nikdy dost

Na zdraví Karle Hynku
Darina Jíchová

Divíte se, co se děje? Do května je ještě daleko, a přesto Petřín zaplnily zástupy lidí. To se sešli příznivci českého romantika Máchy, aby oslavili 200. výročí jeho narození v rámci festivalu Den poezie.


Podtitulem Nekonečný kraj se pyšní letošní již 12. ročník festivalu Den poezie, který začal 8. listopadu a pokračuje ve své krasojízdě až do 22. listopadu. Už od svých začátků je tato událost pořádána kolem data výročí narození Karla Hynka Mácha (*16. 11. 1810).

Právě v úterý 16. 11. 2010 se prostor kolem sochy slavného básníka zaplnil obdivovateli jeho díla, počasí jim sice nepřálo, ale i tak se dostavili v hojném počtu, aby si jej připomněli. Ti, kteří se této deštivé události neúčastnili, potěší, že i jiné akce jsou spojené s jejich oblíbencem. Některé z nich jsou věnované Máchovi coby malíři, jiné se zabývají recitací či předčítáním jeho textů za doprovodu hudby.

Den poezie si ale užije i ten, kdo neholduje přímo Máchovým veršům,neboť pořadatelé připravili pro všechny milovníky poezie bohatý program odehrávající se ve více než 30 českých městech.

Na své si přijdou nejen dospělí ale i děti, stejně tak tuzemští i zahraniční účastníci festivalu. Byla sezvána spousta významných osobností, mezi kterými nechybí zastupitelé pořádající země například J. H. Krchovský nebo I. M. Jirous. Pozvání přijali i slovenští, angličtí či ruští autoři. Vyznavače trochu exotičtějších veršů jistě zaujme Zafer Şenocak, turecký básník a novinář.

Je připraveno mnoho autorských večerů, které jsou spojeny se čtením a debatami, několik divadelních představení. Pořadatelé počítají i s nejmenšími účastníky, na které čekají představení loutková. Dále jsou pořádány literární soutěže a jiné akce jako Posíláme své básně po Vltavě do moře poezie věnovaná dětem. Celý festival zakončí pouť do Máchova kraje, do Litoměřic.


Darina Jíchová


Den poezie, Česká republika, 8. – 22. 11. 2010


Den poezie 2010

Den poezie 2010 (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 2 (46), 15.12. 2010.

(19. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel darina.jichova)

Obrázky

Den poezie 2010

Den poezie 2010
almanachwagon.cz
foto: Darina Jíchová
(přidal uživatel darina.jichova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek