WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Sex for dinner, Death for breakfast

Bondovská knižní série nyní vychází v XYZ
Gabriela Romanová

Nakladatelství letos pokračuje ve vydávání románů o agentovi s dvojitou nulou. V roce 2006 ho odstartovala vůbec první kniha, kterou Ian Fleming tomuto hrdinovi věnoval – Casino Royale, která se svezla na vlně antagonického přijetí nového Bonda uvedeného ve stejný rok do kin. Ať už skalní vyznavači elegantního Conneryho, nebo naopak zastánci robokopického Craiga mohli vyzdobit svoje knihovny novou akční obálkou s Danielovým buldočím výrazem na přebalu.


Dále dosud vyšlo devět z celkem třinácti bondovských románů, ovšem oproti prvnímu v jiné grafické úpravě a nikoli v chronologickém pořadí. V roce 2007 Žít a nechat zemřít a Moonraker, 2008 to byly Diamanty jsou věčné a série kratších povídek Velmi důvěrné, loňský rok přinesl Srdečné pozdravy z Ruska a V tajné službě Jejího Veličenstva. Letošek je věnován Muži se zlatou zbraní a Thunderballu. Jedná se vlastně o přetisk edice nakladatelství Delfín, které u nás romány vydávalo v devadesátých letech.


Bondovi jde o život ve všech dílech série, když se snaží překazit praktiky zločinců s nejrůznějšími úchylkami. V Srdečných pozdravech z Ruska to ale není 007, kdo se jako první vrhá katovi pod nůž, aby zamezil jeho řádění. Kat přichází za ním a jeho cílem je zlikvidovat Jamese Bonda. Ruská špionážní organizace tak chce zasadit smrtelnou ránu britské tajné službě. I když jsou nasazeny hned dvě osudové ženy a každá z úplně jiného těsta – Taťána je ta na svádění, zatímco ve skřetím těle Rosy Klebb by se živé krve nedořezal - čtenář si přes bezvědomí, do něhož hrdina v závěru knihy upadá, může být jistý, že do dalšího dílu zůstane zachován a neporušen.


„Musíme najít cíl, který by splnil naše požadavky. Nemají tam někoho, kdo je považován za hrdinu té organizace? Někoho, kdo je obdivován, a jehož potupná likvidace by vyvolala hrůzu? Mýty stojí na hrdinech a jejich skutcích. Copak nikoho takového nemají?“ […] Rozpačité ticho přerušil plukovník Nikitin z MGB.“ Je tam nějaký Bond,“ řekl váhavě. (str. 56)


Fleming, Ian: Srdečné pozdravy z Ruska. Překlad: Ivan Němeček. XYZ, Praha 2009. 291 stran.


gr

Srdečné pozdravy z Ruska

Srdečné pozdravy z Ruska (zvětšit)

(21. 10. 2010, 12:00, přidal uživatel gabriela.romanova)

Obrázky

Srdečné pozdravy z Ruska

Srdečné pozdravy z Ruska
obálka knihy
ilustrace: zdroj: www.showpark.cz
(přidal uživatel gabriela.romanova)

Debata k článku

tereza.hyskova, 21 . 10 . 2010, 9:22
Drobná stylistická... - "V roce 2006 ji začala vůbec první kniha" - "ji" se tady k ničemu nevztahuje. Alespoň ne viditelně.
Jinak zajímavá připomínka jednoho nestárnoucího fenoménu. :-)


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek