WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Mladý a neklidný

Na moře i poušť, zanechat spoušť, do země trolů a zase domů
Klára Prchlíková

Studentské divadlo Disk představilo inscenaci z dílny norského dramatika Henrika Ibsena - Peer Gynt.


Peer je nerozvážný mladík, jenž napolo žije ve svých fantaziích. Skutečnost prokládá snovými představami a prvky smyšlené reality, což mu přináší jen samé problémy. On sám však není kladným, nepochopeným hrdinou. Svede nevěstu v předvečer svatby, stane se falešným prorokem a náboženským vůdcem nebo zplodí s trolkou ošklivé dítě, jejž zavrhne.

Ač si to během první poloviny představení divák neuvědomí, hra přes svou uvolněnou atmosféru zpracovává téma smyslu života, pravé lásky, marnivosti a přetvářky.

Hra je originální nejen svým příběhem, ale i stylem, jakým je napsána – všechny dialogy jsou veršované. Právě pravidelný i nepravidelný rým a rytmus daný hereckým přednesem dotváří pohádkovou atmosféru celého představení.

Studentům DAMU se podařilo osvěžit celou hru velice nápaditým užíváním kulis. Scéna vypadá jako velké molo, na němž se nachází pár krabic, židlí, stůl a žebřík, ze kterých herci během chvilky vytvoří hrad, dům nebo koně. Představení je velice dynamické, protagonisté se nebojí předvést několik fyzicky náročných kousků. A do toho všeho ještě zpívají.

Největším pozitivem hry je Jan Hušek v roli Peera Gynta. Z jeviště téměř nezmizí a i jeho promluvy bývají nejdelší. Ve všech ohledech odvádí Hušek skvělou práci, neboť nezakolísá, i když jsou na něj kladeny vysoké nároky.

Většina herců se během představení objevuje několikrát, a to v různých rolích. Peer Gynt se na své cestě setkává s rozličnými (ne)lidmi, a tak studenti a studentky neustále mění kostýmy, aby se z nich jednou staly orientální tanečnice, podruhé trolky a třeba obyvatelé blázince.

Peer Gynt je originální inscenací, jež vás rozesměje i překvapí. Rozhodně potěší vaši poetickou duši, protože si poslechnete dvě hodiny epické poezie.

Klára Prchlíková

Mladý a neklidný

(11. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.prchlikova)

Obrázky

Peer Gynt

Peer Gynt
zdroj: skandinavskydum.cz
foto: Klára Prchlíková
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek