WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Film v knize

Papírová verze Valčíku s Bašírem
Denisa Garciová

Kdy se vám to stalo naposledy? Kdy jste si posledně vychutnali v kině animovaný film, a pak si teprve otevřeli knihu – komiks? Možná tak v dobách dětství, kdy jste se rozplývali u Bambiho Walta Disneyho, neboť i slavná Persepolis Marjane Satrapiové byla nejdříve komiksem, stejně jako všichni ostatní spidermani. Dnes jsme už starší, a tak si místo běhání s Bambim po louce můžeme zatančit s Bašírem.


Izraelský dokumentární animovaný film Valčík s Bašírem (2008) asi není třeba příliš představovat. Bylo o něm hodně slyšet, a to zejména v souvislosti s nominacemi na Zlatou palmu a Oscara. Autobiografický příběh Ariho Folmana (za filmem stojí nejen jako autor, ale také jako režisér i producent), který se pozvolna vynořuje z minulosti a paměti jeho i těch, co libanonskou válku zažili zblízka, divákům mimořádně učaroval - ne kvůli bitvám, prohrám či vítězstvím, ale hlavně kvůli obnažené touze zjistit, co se vlastně kdysi stalo.

Kouzlo filmu tkví kromě příběhu samozřejmě hlavně v animaci, kterou měl na starost vedoucí výpravy a hlavní výtvarník David Polonsky. Příběh v knize je zaznamenán stejnými obrazy, na jednotlivých panelech tak vlastně najdete rozsegmentovaný film. Neztrácí tím ale kniha? Popravdě – ano. To, co dokázal film – být dojemný i hrůzný zároveň, tak autentický přes svou kreslenost, na papíře jako by vybledlo, a to i přes to, že je vše tištěno na lesklém papíře a v naprosto shodných barvách.

Co knize opravdu schází, je výtečná hudba Maxe Richtera, která ve filmu dokonale vystihuje atmosféru děje – tu navodí poetické zklidnění, tam naopak zběsilé tempo. Sama jsem se ale místy přistihla, že si filmovou hudbu v duchu po paměti přehrávám. Můj předsudek, že v tomto případě sáhne kniha filmu leda po kotníky, se vyplnil. Ale občas vezmu knihu znova do ruky, otevřu ji a přijdu si skoro jako v kině.


Denisa Garciová


Folman, Ari & Polonsky, David: Valčík s Bašírem. BB/art, Praha 2010. 119 stran.

(6. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel denisa.garciova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek