WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Nahá literatura

aneb co lze najít v časopise Playboy ve 21. století?
Hana Hudečková

Když se řekne Playboy, každý si vybaví časopis plný polonahých či nahých dívek, ale to není jediné, co časopis moderní doby přináší svým čtenářům.


V 70. letech 20. století vznikaly další erotické časopisy, a začala tak vznikat konkurence. Z tohoto důvodu Playboy směřoval více k umění než k erotice. V posledních letech má plátek přílohu, která se umění věnuje. Ta se skládá z několika stran, každá z nich se zabývá jedním tématem a přináší to, co by mohlo čtenáře zajímat. Mezi pravidelné rubriky patří hry, hudba, knihy, DVD a někdy se objeví i stránka nazvaná internet.

Část přílohy nazvaná knihy obsahuje několik recenzí a nejsou to recenze (až na výjimky), jaké by se v kontextu erotického časopisu daly očekávat. Jedna z pěti je označena jako Playboy tip, mezi které byly v průběhu posledních let zařazeny například knihy jako Moje ceny od Thomase Bernharda nebo Přemyslovci (autory jsou Petr Sommer, Josef Žemlička, Dušan Třeštík). Vedle Playboy tipu je vždy ještě jedna kniha zvýrazněna jako kniha měsíce, zde se objevil například Čaroděj od Vladimíra Nabokova nebo Nepřistupuj blíž od Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina. Ostatní tři sdělení o knihách mají na stránce přílohy vymezeno méně prostoru než Playboy tip a kniha měsíce. Přes svou stručnost dokáží čtenáři podat základní informace o díle.

Recenze se dají najít v posledních letech skoro v každém čísle časopisu Playboy. Lednové vydání roku 2009 přineslo na svých listech dvoustranu věnovanou nakladatelství Archa a jeho současné činnosti.

Časopis Playboy je živým důkazem toho, že i v erotice jsme obklopeni literaturou.



Hana Hudečková


Časopis Playboy, 1953 – 2010.


Playboy

Playboy (zvětšit)

(2. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel hana.hudeckova)

Obrázky

Playboy

Playboy
titulní strana časopisu Playboy

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek