WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Jak „pajtaš z černe ďury“ ke slávě přišel

Příběh anonymního bloggera
Hana Vildová

Ostravak ostravski je patrně jedním z nejznámějších českých bloggerů. Svůj web si založil o Vánocích roku 2004 a téměř ze dne na den se stal bloggerským fenoménem. Jeho web navštěvovalo denně až tři tisíce lidí.


Po tomto neuvěřitelném úspěchu se mu hrnuly nabídky z nakladatelství, aby své „dřisty“ publikoval také knižně. Dodnes jsme se tak dočkali šesti dílů Deniku Ostravaka, které se ihned po vydání staly bestsellery, a zařadili se tak na přední příčky nejprodávanějších knih v ČR. Po dvou letech tvůrčího psaní se Ostravak, opět na svých stránkách, se svými čtenáři rozloučil a rozhodl se dále v psaní nepokračovat.

Čtenáři oceňovali především autorův humorný styl psaný ostravským dialektem, kterým zcela nezaměnitelným způsobem glosoval kulturní a společenské dění vůbec. Respekt si však získal také u kritiků, kteří Deniku přiznali literární kvality.

Zájem o jeho osobu vzrostl bezesporu díky Ostravakově urputné snaze o utajení své pravé identity. Rázem se vyrojil bezpočet fanoušků, kteří se svými špionážními schopnostmi snažili objasnit toto tajemství. A tak byl jednou za Ostravaka ostravskeho prohlášen Jaromír Nohavica, či zpívající Ruda z Ostravy. Tyto spekulace však Ostravak na svém blogu důrazně vyvracel, a dodnes tak jeho totožnost zůstává zahalena tajemstvím. V Ostravě však jeho tvář začíná nabývat stále zřetelnějších obrysů, Litenkám se tedy podařilo přijít na pravou stopu, která by mohla k odhalení jeho pravé identity přispět. Z pozice seriózního časopisu se však rozhodly tyto informace nezveřejňovat.

Kdo by měl chuť na trochu toho odlehčeného čtení, případně si rozšířit slovní zásobu o několik ostravských výrazů, nechť se podívá na stránky www.ostravak.bloguje.cz, kde jsou k přečtení všechny jeho příběhy.

Pro zájemce malá ukázka:

„Tuž zdar z Ostravy. Dostal sem taki fajny napad psat se jakisyk denik. Po novu se temu pry pravi weblog či jak, tuž to musym zkusyť, bo mi to něda a aji ja chcu byť moderni a isť s dobu. Aji v Ostravě žiju moderni ludě jako přyklad ja. Tuž dufam, že budě furt o čim psať a že se tu něbudětě nudiť.“


Hana Vildová

http://ostravak.bloguje.cz/

(9. 4. 2010, 12:00, přidal uživatel hana.vildova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek