WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Hele, já vidím strom!

V barevných flecích si nakonec každý objeví svůj příběh
Šárka Adamovičová

V podvečer krásného jarního dne 24. března proběhla vernisáž výstavy obrazů Jana Bačkovského v prostorách Galerie České pojišťovny. Jedná se o další část výstavního cyklu Krajina, figura a zátiší v současném českém výtvarném umění. Výstava bude veřejnosti přístupná denně do 9. května letošního roku.


Přibližně čtvrt hodiny před začátkem se hosté pomalu začali scházet před galerií. Někteří zvědavě zašli dovnitř ještě před zahájením, většina zůstala venku na vzduchu, co nejdéle to šlo, a užívala si tichou oázu uprostřed Prahy.

O přivítání a úvodní slovo se postaral kurátor výstavy Pavel Lagner. Zdůraznil, že pan Bačkovský si nepřeje žádné odborné komentáře, pouze v nás chce svým dílem vzbudit imaginaci. Připomněl, že výstava probíhá v rámci cyklu Krajina, figura a zátiší v současném českém výtvarném umění a obrazy, které působí čistě abstraktně, byly jako krajina vytvářeny. Než předal slovo samotnému umělci, pozval ještě všechny na občerstvení do přilehlé kavárničky. Poté dostal slovo Jan Bačkovský, který nás přivítal velice stručně a popřál nám, ať nám jeho obrazy způsobí stejný požitek, jaký působily jemu, když je tvořil.

Mezi hosty vernisáže se dala zahlédnout herečka Milena Steinmasslová nebo sochař Pavel Opočenský. Přestože si Bačkovský nepřál komentáře ani hodnocení, s každým, kdo ho oslovil, se zastavil před některým ze svých obrazů.

Vystavované obrazy jsou čtyři – na první zhlédnutí jsou všechny stejné a nevypovídající. Pokud si od obrazu ale trochu odstoupíme a necháme ho na sebe nějakou dobu působit… stále zůstane abstraktním, ale ty barevné fleky, pevné tahy štětce a rozteklé linky barvy vás osloví. Před jedním obrazem jsem si prožila jarní povodeň, před jiným ideální letní dovolenou. Nakonec jsem musela kurátorovi dát za pravdu – obrazy jsou krajní polohou krajiny. Běžte si také na hodinu odpočinout – sedněte si před některý obraz a hledejte jako kdysi obrázky, které vytváří barevné mraky!


Šárka Adamovičová


Jan Bačkovský, Galerie České pojišťovny, PPF Art


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 5 (43), 13.5. 2010.

(9. 4. 2010, 12:00, přidal uživatel sarka.adamovicova)

Obrázky

Jan Bačkovský

Jan Bačkovský
zdroj: abart-full.artarchiv.cz
foto: Šárka Adamovičová
(přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku

anonymní uživatel, 10 . 4 . 2010, 12:35
mnohem lepší, díky... co třeba: Zdůraznil, že pan Bačkovský si nepřeje žádné odborné komentáře, pouze v nás chce svým dílem vzbudit imaginaci. Připomněl, že výstava probíhá v rámci cyklu Krajina, figura a zátiší v současném českém výtvarném umění a obrazy, které působí čistě abstraktně, byly vytvářeny jako krajina.


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek