WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Konec knihám z papíru?

Co nového nabízí městská knihovna?
Hana Hudečková

V pátek 26. 3. 2010 se konal v ústřední Městské knihovně v Praze Den elektronických knih.


Přestože na pozvánce bylo napsáno, že Den elektronických knih se bude konat v tamější klubovně, konal se nakonec v oddělení naučné literatury pro dospělé v přízemí. Tam byl pro návštěvníky připraven počítač s naskenovanými knihami, které má městská knihovna k dispozici. Největší zájem jevili návštěvníci o elektronické čtečky, které byly pro většinu lidí naprostou neznámou.

Na místě přivítali návštěvníky dva sympatičtí zaměstnanci, mladý muž a mladá žena, kteří se věnovali každému individuálně. Mezi lidmi, kteří se přišli podívat, nebyli jen zvídaví čtenáři, ale také dorazili i zaměstnanci jiných menších knihoven, kteří o elektronických čtečkách uvažují. Městská knihovna nakoupila v loňském roce několik těchto čteček a rozhodla se je v nejbližší době otestovat. Pro začátek je má v úmyslu půjčovat pouze prezenčně, do budoucna uvažuje o půjčovaní domů na kauci.

Pracovník knihovny zabývající se digitalizací textů nechával návštěvníky e-čtečky si vyzkoušet. Jejich nespornou výhodou je počet textů, který do nich lze uložit. Pohybuje se okolo pěti set textů na jednu čtečku. Samozřejmě se u nich dá zvětšit písmo, dá se do textu nakreslit obrázek (lze ho následně vymazat) a můžete v si nich podtrhávat důležité informace. Stejně jako jsou rozdílné mobily, jsou rozdílné i čtečky. Každá podporuje různé formáty, některé až sedm. Ty se dají snadno stáhnout z vlastního počítače. Neexistuje ovšem univerzální návod, jak si text do čtečky stáhnout, jiný výrobce, jiný postup. Baterie tohoto přístroje vydrží zhruba pět dní, pak je třeba ji dobít.

Budou mít příští generace v domácí knihovně místo knih vyskládané elektronické čtečky a cédéčka s nahranými texty? Nebo zůstane tištěná kniha nesmrtelná?


Hana Hudečková

(Praha, 2. 4. 2010, 12:00, přidal uživatel hana.hudeckova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek