WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Ženy, víno a špatný zpěv

A co byste od dvojky čekali?
Agata Hauerová, Jan Dušek

Ne, zhlédnutí snímku 2Bobule od režiséra Vlada Lanného se opravdu nestalo milníkem našeho života. Ale to jsme vlastně po prvních Bobulích ani nečekali. Tvůrci se drželi šablony, která se jim už jednou osvědčila.


2Bobule mají volně navazovat na „jedničku“. Spíš by se dalo říct, že z ní chtějí vytřískat, co se dá. Změna režiséra a hlavního kameramana snímku rozhodně neprospěla, spíš naopak. Ani jednička nebyla dějem a skvělými hereckými výkony nabitý trhák, dvojka ale musí znechutit téměř každého. Ta avizovaná letní pohoda je rozředěná a rozmělněná téměř do ztracena. 94 minut filmu naplňuje mnoho vděčných klišé o Pražácích i Moravě, kterým se většina sálu s radostí zasměje. Ať už je to pražský podnikatel mafián (což se Jiřímu Krampolovi opravdu věří jen těžko), Moraváci popíjející víno pořád a ke všemu a k tomu neustále pojídající škvarky nebo Pražáci, kteří nepoznají červené, či spíše Modrý Portugal, protože když je modrý, není od věci mít modrý jazyk. A to bych ještě mohla pokračovat…

Film se odehrává v pouhých třech dnech, což by nebylo na první pohled podivné ani a priori špatné, jenže: Scénáristovi se bohužel vůbec nepodařilo vytvořit jakýkoliv děj. Pokud tedy děj neznamenají pseudohoničky, pokusy o zabití, gagy, na jejichž začátku je jasné, jaká bude pointa, nebo závěrečná scéna plná „adrenalinu a napětí“. Číšník Jirka alias Lukáš Langmajer přivede do jiného stavu dceru mafiána a ten se ho poté snaží zabít. Proto Lukáš prchá do kraje vína, na jižní Moravu za Honzou. Nakonec příběh končí happy endem, a to přímo dvojnásobným. Slavíme rovnou dvě svatby, Honzovu a Jirkovu. Samozřejmě se nesmí zapomenout na dědečka, Lubomíra Lipského. Tedy spíše už jen jeho ducha, který se Honzovi zjevuje v mezních situacích a empaticky mu radí, co se slámovkou a vůbec, co s životem.

Nespornou výhodou snímku, zasazeného do tak krátkého časového úseku, je, že si hlavní hrdina v podání Kryštofa Hádka nemusel během filmu ani jednou vyměnit tričko (i u filmu se už šetří, vážení!), což má nejspíše ženské osazenstvo kina přivádět k šílenství a Hádka pasovat na nový sexsymbol.

Celé to ale nějak nefunguje. Režisér jako by měl problém s výběrem herců. Kombinace nových tváří a herců z estrád se příliš neosvědčila. V roli nájemného zabijáka by si člověk dokázal představit kohokoliv, jen proboha ne - Jiřího Korna! Nikdo z diváků si ani na okamžik nemůže myslet, že by snad všechno nezpackal. Scény, ve kterých vystupuje, patří k těm nejtrapnějším. Ani Jana Švandová v roli manželky-naivky nepřesvědčí. Dokonce nepomůže ani tolik opěvovaný a připomínaný hudební doprovod oblíbené skupiny Kryštof. Bohužel tentokrát Krajčo písní cyRáno opravdu přestřelil: „Jsi anděl i opar na rtu, jsi štěstí, jako když Baník porazí Spartu, i hřebík za mými víčky.“ Také význam refrénu uniká za sféry vědomí: „Jsi mrazení v zádech, jsi fronta v Tesku, jsi kniha mouder i třesku plesků. Jsi ráno, co mám zakázáno, jsi mé ráno, co mám zakázáno.“ Dokonce ani tak „meditativní“ kapela jako Kryštof už 2Bobule nezachrání.

Nenaplněno zůstalo také očekávání těch, kteří se do kina vydali nalákáni plakátem, na kterém leží na hroznech vína nahá modelka, v naší republice známá jen díky svému silikonovému poprsí. Ve filmu se za hodinu a půl ani jednou neobjeví, takže pánové odcházejí zklamaní. Druhá věc je, co vlastně plakát vypovídá o samotných 2Bobulích…

Kdo ale nejde do kina hledat nový směr svého života, může být možná více méně spokojen. Návštěvnost je totiž vysoká jak mezi teenagery, tak i lidmi středního věku a starší generací. 2Bobule lákají na obrázky krásných, mladých a zamilovaných, na sluncem věčně prozářené vinohrady a úporné ranní kocoviny po návštěvě sklípku. Po překvapivě vynikajícím českém Protektorovi obvyklé české zklamání. Takže pokud chcete a můžete - jděte a bavte se (avšak dost jednoduše)! Za sebe ale nemůžeme dát na stupnici 1-10 ani ty dvě bobule.


Agata Hauerová, Jan Dušek


2Bobule (2009, 94min)

Režie: Vlado Lanné

Hrají: Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, Tereza Voříšková


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 2 (40), 19. 12. 2009.

(10. 11. 2009, 12:00, přidal uživatel agata.hauerova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek