WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Český vs. britský čtenář

Jaká je Kniha britského srdce?

Na všelidovou anketu o oblíbené knize můžeme pohlížet mnoha způsoby. Poněkud opomíjena však zůstává metoda internacionálně komparativní. Podívejme se tedy, jak dopadla Kniha mého srdce v mezinárodním srovnání.





Jako reference poslouží předobraz české ankety vysílaný roku 2003 na BBC, který se jmenoval The Big Read. Začněme názvem. Ten český směřuje dovnitř a implikuje, že literatura je výrazně citová záležitost, tvořící součást nejhlubší osobnosti čtenáře. Knihy nosíme v sobě, ve svém srdci, v dobrém i ve zlém. Takovéto pojetí jasně odkazuje k obrozenské myšlence literatury jako nejvlastnějšího projevu národa, který se ztotožňuje se svým písemnictvím. Oproti tomu „Veliká četba“ se vztahuje k něčemu vnějšímu už použitím tranzitivního slovesa to read.


Pokud jde o účast, není britský Big Read zase o tolik větší. Hlasy sice poslal více než dvojnásobný počet respondentů, což ovšem vzhledem k počtu obyvatel Spojeného království není zdaleka tak vysoké procento obyvatelstva. Češi tedy, zdá se, mají o literaturu větší zájem, snad opět pod vlivem obrozenského odkazu.


Nejzajímavější je samozřejmě srovnání žebříčků samotných. Především proto, že výsledky jsou si přinejmenším rámcově velmi podobné. Mezi některými konzervativními českými diváky tak například vzbudilo pohoršení čtvrté Stmívání, kterému ovšem v britském žebříčku přizvukovala současná fantasy Zlatý kompas na místě třetím.


Harry Potter i Pán Prstenů představují společného jmenovatele obou anket. Také humoristický román se probojoval na přední místa. Švejk a Saturnin mají své protějšky ve Stopařovu průvodci po Galaxii. I dětská literatura vystoupala za Kanálem na pozice nejvyšší, a to v zastoupení Medvídka Pú. Přesto nakonec překvapí, že české biedermeierovské Babičce, kterou bychom mohli považovat za lokální unikum, v žebříčku Big Read odpovídají viktoriánské romány taktéž z per odvážných žen: Jana Eyrová a Pýcha a předsudek.


Anketa Kniha mého srdce tedy ukázala, že vkus českého čtenáře odpovídá evropskému průměru. Zato jeho hlasovací potenciál nad jiné vyniká, což je dobrá zpráva především pro mobilní operátory.


Stefan Segi




-------------Tabulka------------------------


Top 10 The Big Read


1. The Lord Of The Rings, JRR Tolkien

2. Pride And Prejudice, Jane Austen

3. His Dark Materials, Philip Pullman

4. The Hitchhiker's Guide To The Galaxy, Douglas Adams

5. Harry Potter And The Goblet Of Fire, JK Rowling

6. To Kill A Mockingbird, Harper Lee

7. Winnie-the-Pooh, AA Milne

8. 1984, George Orwell

9. The Lion, The Witch And The Wardrobe, CS Lewis

10.Jane Eyre, Charlotte Brontë


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 1 (39), 9. 11. 2009.

(26. 10. 2009, 12:00)

Související články

Debata k článku

Stefan Segi
anonymní uživatel, 29 . 11 . 2009, 4:40
Děkuji za upřesnění. Neviděl bych to ale až tak černě. Respondenti přeci jenom hlasovali z nějakého důvodu, takže jistá relevance tam možná bude. Otázkou je ovšem jaká.

Karel Osina
anonymní uživatel, 29 . 11 . 2009, 3:51
jen bych podotkl, že nejde o vkus českého čtenáře, ale diváka, jde totiž o anketu oblíbenosti konkrétního "titulu" (spíše názvu!) u jednotlivého respondenta, který ovšem nemá se čtením nebo znalostí samotného textu vlastně nic společného, znalost se dá předpokládat jen u fantasy a pottera, což mě ale nijak nedojímá - kdo z českých hlasujících četl saturnina?!

anonymní uživatel, 29 . 11 . 2009, 12:00
Super článek!


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek