WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Na sever do samotou zavátých hor

Na sněžném skútru za smyslem života
Barbora Biňovcová

Filmová distribuční společnost Aerofilms uvedla 15. října 2009 do našich kin novinku – norský off-roadový snímek Na sever, jejž tvůrci označují jako antidepresivní. Nejsem si zcela jistá, zda se jim nakonec podařilo natočit to, co chtěli.


Jomar Henriksen je osamělý třicetiletý alkoholik, který pracuje v horách jako obsluha lanovky. Uvědomuje si, že to, co ho připravilo o manželku i sílu a chuť do života, byla závislost, ale přesto se z jejích spárů nedokáže vymanit. Jednou se Jomar nečekaně dozvídá, že je otcem čtyřletého chlapce. Po tomto zjištění za sebou pálí mosty – přesněji řečeno svou horskou budku – a vydává se na sněžném skútru napříč horami za svým synem. Potřeba napít se s Jomarovým živobytím neshořela a na cestách ho věrně doprovází.

Trailer k filmu nabízí kromě nastínění této základní dějové linie také sled vtipných hlášek a momentů – od otázky, zda to není blbost zapíjet prášky chlastem, až po popis metody, jak se pomocí tamponů pořádně „opít“ i malým množstvím alkoholu. Kdo se však těmito scénami, doprovázenými veselou country hudbou, nechá stejně jako já nalákat na „fakt nadupanou“ komedii, lapí se do pasti, neboť humor shrnutý ve dvouminutové upoutávce je zároveň takřka veškerým humorem v celém přes hodinu trvajícím snímku. Navíc má film velmi pomalý spád a postavy, s nimiž se Jomar na své pouti setkává, jsou, stejně jako on sám, skoupé na slovo. Když už přece jen promluví, pak jedině v hádankách či náznacích poodkrývají své životní osudy, a nastolují tak podněty k zamyšlení nad oblastmi lidského bytí, jako jsou mezilidské vztahy, homosexualita, hromadění majetku, válka, nemoci nebo smrt. Všechna tato subtémata na první pohled více či méně jasně zastřešuje ústřední téma celého snímku, a sice osamění člověka ve světě.

Na sever se tedy nevydávejte za zábavou, ale tehdy, chcete-li se na chvíli zastavit a ničím nerušeni popřemýšlet o svém životě a o světě, v němž ho žijete.


Barbora Biňovcová


Na sever (Norsko, 2009, 78 min)

Režie: Rune Denstad Langlo

Hrají: Anders Baasmo Christiansen, Marte Aunemo, Celine Engebrigtsen


Anders Baasmo Christiansen ve filmu Na sever

Anders Baasmo Christiansen ve filmu Na sever

(zdroj: www.aerofilms.cz)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 1 (39), 9. 11. 2009.

(Praha, 20. 10. 2009, 12:00, přidal uživatel barbora.binovcova)

Obrázky

[náhled není k dipozici]
Anders Baasmo Christiansen ve filmu Na sever
(zdroj: www.aerofilms.cz)

Debata k článku

hana.bednarova, 24 . 10 . 2009, 7:51
Helčo, text už jednou jemnou korekturou prošel... Takže toto už je definitvní verze.

helena.povolna, 24 . 10 . 2009, 11:09
první hrubá korektúra provedena

helena.povolna, 24 . 10 . 2009, 11:07
první hrubá korektúra provedena

petr.nagy, 22 . 10 . 2009, 7:34
je mi jasné, že rozhodnutí napsat recenzi krátkou (předpokládám, že jde o půlstránku) s sebou nese i nutnou selekci toho, čemu se při hodnocení snímku věnovat, ale i tak mi dost chybí některé - podle mého soudu důležité - informace.. zatímco děj filmu je rozebrán až příliš podrobně, postrádám nejen reflexi "technické" stránky filmu (sám jako recenzent-laik chápu, že není snadné hodnotit třeba kameru, natož pak režii), ale třeba i hereckých výkonů.. také by neuškodilo alespoň krátce představit hlavní personu každého filmového opusu - jeho režiséra..


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek