WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Aprílová ochutnávka zmrzliny

Eyes scream in cream od skupiny The Pooh
Veronika Kratochvílová

Kapela the Pooh je čtveřice neupravených „maloměšťáků“ , libující si v nekonvenčnosti a přímočarosti. Vkládá notnou dávku živočišnosti, ležérní nonšalance a neotřelého humoru nejen do hudební stránky svého snažení, ale i do anglických textů , které překypují slovními hříčkami, kalambury a jinými libůstkami. A právě teď si posluchači mohou vychutnat třináct ostře kořeněných songů z jejich kuchyně.


Jejich debutové album, nesoucí název EYES SCREAM IN CREAM vyšlo 1. 4. 2009 pod křídly Xproduction. Obálku navrhl a zpracoval Tomáš Kučerovský, jenž z desky jako takové učinil doslova umělecký artefakt.

Kapela, založená roku 2002 a odkojená syrovým grungem, se pomalu přesouvala napříč hudebními žánry a z každého si, jak se zdá, vzala něco. Stopy bluesu, rock’n’rollu, stoner-, hard-, ani punk- rocku v sobě totiž nezapře. Svůj svébytný hudební styl označují THE POOH termínem chew-rock, který by se v nynější podobě dal charakterizovat jako jakási neučesaná forma rock-popu, inklinující k odkazu QOTSA.

Ačkoliv se prezentují anglickými texty, což není pro český hudební rybník zrovna výhodou, dokáží si s jazykem pohrát a posluchače rozesmát, například právě parodií české-anglické výslovnosti (Some Sink Song). V textech píší o lásce, sexu ale i běžných každodennostech, jimž s chutí dodávají punc vulgarity. A tak se mnohdy pouhá návštěva zubaře nebo chuť slepičí polévky promění ve více než lechtivou záležitost (Dental Fuck Song, Chicken Sub Song).

Vulgarita se u nich však neutralizuje ležérností a „nelaciným“ smyslem pro humor. Proto posluchač může z textu vyčíst jen to, co sám uzná za vhodné a jak moc dá průchod své vlastní fantazii.

Podoba celého alba působí komplexně už jen proto, že se určité motivy objevují ve více písních. Občas najdeme konec předchozí písně v začátku následující a nelze mluvit ani o tzv. hluchých místech na desce. Zdá se, že každý zvuk, tón i šum má v písních své přesně vymezené místo, tak aby nikde nepřebíjel a nikde nezapadal.

Je otázka, na kolik kapela zaujme svým šálkem kávy širší posluchačský mainstreem, ale vydání CD bylo určitě tím správným krokem kupředu.


Veronika Kratochvílová


The Pooh – Eyes scream in cream

Xproduction s.r.o. 2009


Bližší info na: www.bandzone.cz/thepooh

(6. 4. 2009, 12:00, přidal uživatel karolina.demelova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek