WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Pacifisté všech zemí – spojte se!

Do Prahy dorazil kompletní Goyův cyklus Hrůzy války
Eva Haderková

Vystavování díla Fracisca Goyi má v Čechách dlouhou tradici, první exempláře se u nás objevily už ve 30. letech 19. stol. Národní galerie dokonce má téměř kompletní sbírku všech cyklů grafik, i když se vždycky nejedná o první vydání.


Hrůzy války vznikly jako reakce na španělské boje za nezávislost. Více, než osobní zkušenosti, vyjadřují obrazy rozhořčení nad vášněmi, které se rozpoutaly vlivem osvícenských myšlenek. Při zobrazování dobových skutečností Goya využívá svou velmi dobrou znalost historických a společenských poměrů.

Čím jsou tyto grafiky tak výjimečné? Mistrovské zpracování utrpení, které je vyjádřeno několika čarami, vás přiková na místo. Velký důraz je kladen především na výrazy obličeje, které se od prvotního zděšení v průběhu osmdesáti obrazů cyklu mění v rozčarování a rezignaci. Krutost z vojáků jen čiší a strach prostých lidí je téměř hmatatelný.

Pozornost Goya věnuje i nejrůznějším detailům, jako postavám v pozadí, zvířatům, stavbám. Opravdu – když spočítáte nohy a obličeje v hromadě mrtvol, bude jejich počet přesně odpovídat, nic nebude navíc a nic nebude chybět. Je ohromující, jak neživé věci zůstávají nehybné a naopak jiné obrazy vyzařují neuvěřitelné napětí. Tajemství této dokonalosti tkví v přesnosti tahů, kombinaci nejrůznějších grafických technik a perfektním zvládnutí řemesla.

Posledních deset obrazů trochu připomíná bajky. Objevují se tady povětšinou odpudivá zvířata v rolích ještě odpudivějších, supi žerou mršiny a netopýři se kochají lidským utrpením. Vyznění je velmi realistické a symbolika zřejmá, i když mnohdy těžko hledáme slova.

Pokud se na výstavu vypravíte, nečekejte monumentální velkoformátová díla, ale spíš komorní obrázky. Nicméně i ty vás ohromí svou silou. Navíc prostota výstavního prostoru dá „hrůzám“ opravdu vyniknout.


Eva Haderková


Goya, Francisco: Hrůzy války (Los desastres de la Guerra), 4. 3. - 3. 5. 2009, Chodovská tvrz

Goya: Hrůzy války

Goya: Hrůzy války


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 4 (36), 16. 4. 2009.

(17. 3. 2009, 12:00, přidal uživatel eva.haderkova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek