WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

grafika GRAFIKA – malinká i VELIKÁ...

aneb průřez rokem 2008
...

Linoryt, kamenopis, lept, hlubotisk, kamenografie. Tyto i další grafické techniky, až po tu počítačovou, máte možnost vstřebat všemi smysly či jen letmo shlédnout v Clam-Gallasově paláci. Uskutečnil se 15. ročník celostátní soutěže Grafika roku a 14. ročník Ceny Vladimíra Boudníka.


Procházka výstavními sály skýtá vskutku pestrou paletu vizuálního potěšení. Je přítomna i knižní grafika v podobě autorských knih, jako například „Moderní kamasutra“(Kateřina Orlíková). K představení tohoto dílka není co dodat, jen si zkuste představit panáčka semaforu, co asi dělá v noci, když už nemusí nikomu řídit putování a odchází i se svou červenou polovičkou. Nebo vás rozesměje, jako například „Fernet rum a zelená Umbrtkovi sílu dá“ (Lukáš Kudrna).

Umělci ve své tvůrčí podobě, vyvěšeni na stěnách či zaskleni ve vitrínkách, pochází z řad již diplomovaných výtvarníků, ale i z řad studentů vysokých škol. Pro příklad jsou to VŠUP, AVU, VOŠ Hellichova, OU Ostrava, UUD Plzeň atd. Ze všech vystavených děl byli oceněni: Miloš Michálek, Ondřej Michálek, Dalibor Smutný, Bedřich Marek, Dana Jandová, Lucie Krejcarová, Mikoláš Axmann, či Emanuel Ranný.

Jako Laureát Ceny Vladimíra Boudníka zde vystupuje Zdeněk Sýkora a jeho grafické dílo. Ve svých 89 letech se dočkal v rodné zemi prvního oficiálního ocenění své práce. Za hranicemi ale sklízí již dávno uznání za své celoživotní dílo. Ve Francii byl oceněn titulem rytíře Řádu umění a literatury a jeho obraz je součástí stálé sbírky Centre Pompidou v Paříži. V Rakousku obdržel Herbert-Boeckl-Preis. Že u nás je všechno tak smutně opožděné, když se jedná o domácího umělce, je nejen paradox, ale i velká škoda.

Ale ještě větší škoda by bylo nechat si tyto plody fantazie ujít. A tak posuďte sami, co naši grafici vytvořili z barev, černobíla, rukama i výpočetní technikou, čemu dali jasné obrysy a co jen vyfoukali do mlžného oparu. A nebo jak vtipně, vhodně a nápaditě spojili písmo s obrazem.


Sára Arnsteinová


Grafika 2008, Cena Vladimíra Boudníka: 3. 3.–2. 4.2009

Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1.

Grafika 2008

Grafika 2008 (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 4 (36), 16. 4. 2009.

(10. 3. 2009, 12:00, přidal uživatel sara.arnsteinova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek