WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Obrázky z Francie

Letošní náhled pod pokličku mezi šneky a filmové novinky
Sára Arnsteinová

Minul již 11. ročník Festivalu francouzského filmu, který hýřil všemi možnými barvami nejen v Pražských kinosálech Světozoru, Lucerny, Francouzského institutu a Slovanského domu, ale i v dalších sedmi českých městech.


Tvůrci z rukávu vysypali vskutku pestrobarevnou filmovou pásku se zhruba padesátkou snímků. Hitem letošní přehlídky byl zajisté Veřejný nepřítel, v němž hlavní roli rafinovaného francouzského zločince ztvárnil známý Vincent Cassel a o režii se postaral Jean-François Richet. Z dalších veleznámých tváří jsme se mohli kochat výkony například Catherine Deneuve a její dcery Chiary Mastroianni. Spolu s Mathieu Amalricem se vyloupli ve famózním filmu Arnauda Desplechina Vánoční příběh. Odehrává se v lehce rozvrácenější, tragikomické rodince, oplývaje atmosférou duchaplných rozhovorů, otevíraje staré rány a další lahve červeného vína. Tento snímek se postavil tváří v tvář dalším devíti filmům, které soutěžily u diváků o následné uvedení do českých kin. Předčil ho: Mí přátelé, mé lásky režisérky Lorraine Lévy, na nějž se můžete podrobněji podívat v další recenzi.

O další kurozitku festivalu se postaral kontroverzní spisovatel Michel Houellebecq, který převedl na plátno svůj stejnojmenný sci-fi román Možnost ostrova. Mohli jsme pomyslně zabloudit ve filmech i do vzdálenějších krajů, jako třeba na Island nebo do Palestiny.

A nakonec si na nás počíhaly i snímky již uvedené do našich kin. Například Persepolis, animované dílko Íránky Marjane Satrapi, Paříži, miluji Tě, série různorodých epizod z malebných zákoutí Paříže, na kterých se podílely dvě desítky režisérů, z nichž ti známější jsou například Sylvain Chomet, Bratři Coenové, Wes Craven, nebo i Gérard Depardieu. A dále perla Skafandr a motýl, působivá sonda do duše vězně vlastního těla, s výborným ztvárněním hlavní role již zmíněným Mathieu Amalricem. Bylo však možno shlédnout i něco ze slabšího soudku, což je malé zklamání v podobě filmu 96 hodin – kdo ví, zda v tom hraje roli americká koprodukce. Filmová paleta skýtala samozřejmě těžké vybírání mezi tím, co stojí za to vidět. Ale nevěšme hlavu, protože část těchto francouzských lahůdek na nás čeká v kinech...


Sára Arnsteinová


11. Festival francouzského filmu, 20. – 26. 11. 2008, Praha, Brno, Olomouc, Ostrava, Hradec Králové, Pardubice, Plzeň, České Budějovice

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 2-3 (34-35), 12. 1. 2009.

(3. 12. 2008, 12:00, přidal uživatel sara.arnsteinova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek